Simma dig smal

4-veckors- program för att hitta formen

Låt kilona rinna bort i vattnet.

Använd dig av Aftonbladets smidiga 4-veckorsprogram och kom i form snabbt och enkelt genom att simma.

Simning är ett enkelt och billigt sätt att öka konditionen och fettförbränningen. Men många av oss vet inte riktigt hur vi ska få ut det bästa av simträningen. Vi simmar kanske ett antal längder fram och tillbaka i bassängen, sen får det vara bra.

Utmärkt bantningsform

Därför har Aftonbladet låtit två av Sveriges mest kända simprofiler sammanställa ett träningsprogram för alla som vill gå ner i vikt med simträning – förre förbundskaptenen Hans Chrunak och Kjell Carlsson, olympisk simtränare.

– Simning är en utmärkt bantningsform, speciellt om du då och då överraskar kroppen med små fartökningar. I stället för att bara glida dig igenom 1000 meter bör du dela upp samma sträcka i många mindre delar, säger Hans Chrunak.

– Simma 20x50 meter lite fortare, med 20–30 sekunders vila mellan varje intervall. Det ger betydligt bättre träning, säger Hans Chrunak.

Be om tips från tränare

Kjell Carlsson jobbar dagligen med att utveckla motionssimningen. Även han betonar vikten av ökad belastning.

– Ta hjälp av tekniken. Gå en simkurs, lär dig crawla. Många tränare i simhallen och från de lokala simklubbarna kan ge värdefulla tips för framtiden, inte minst när det gäller att komplettera träningen med hjälp av olika redskap, som simfenor, bensparksplatta och handpaddlar, säger Kjell Carlsson.

– Simningen har en dimension som kanske ingen annan sport har. Här kör man in folk i rullstolar, sedan är de som fiskar i vattnet.

Därför är simträning bra när du vill gå ner i vikt

Tomas Sjöman

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN