Skydda dig mot sommarplågorna

HÄLSA

Stor guide: Från getingstick till ormbett – så gör du om du drabbas

Den svenska sommaren: härlig, härlig – men farlig, farlig.

Med värmen kommer fästingarna, ormarna, getingarna och solsvedan.

Vi vet hur du ska undvika dem – och vad du ska göra om du ändå drabbas.

Foto: Härligt med farligt Njut av sommaren – men se upp för farorna som lurar i vassen. Mellan 11 och 15 gäller det att vara försiktig i solen.

Sol och salta bad, segelsemestrar och ljusa, varma kvällar.

Sommaren är fantastisk.

Men den innehåller också ett och annat mer ovälkommet inslag. Fästingar, till exempel – som på grund av den gångna vinterns tjocka snötäcke befaras bli rekordmånga i år.

Fästingar kan sprida både bakteriesjukdomen borrelia och ett virus som i värsta fall kan leda till TBE, fästingburen hjärnhinneinflammation.

Ovanlig sjukdom

– Ska man vistas i områden med stor risk för TBE kan det vara en god idé att vaccinera sig. Samtidigt gäller det att inte överdriva risken – det är trots allt en mycket ovanlig sjukdom, säger Lars-Olof Hensjö, som arbetat som distriktsläkare i Stockholms skärgård i 25 år och i dag är medicinsk chef för Sjukvårdsrådgivningen.se.

Hans bästa råd för att undvika fästingarna är enkelt: ta på dig långbyxor när du går i högt gräs.

– Sedan gäller det förstås att kontrollera huden över hela kroppen ordentligt. Ju snabbare man plockar bort en fästing, desto mindre är risken att bli smittad av någonting.

Solen värst mellan 11 och 15

Den sommarfara som är svårast att skydda sig mot är också den mest efterlängtade – solen. För den känslige är det skuggan som gäller, alternativt hatt och långärmat. Framför allt på sjön, då solstrålarna reflekteras mot vattnet vilket gör det svårt att skydda sig.

– Värst är det mellan 11 och 15 på dagarna, då tar solen som mest. Småbarn bör helt undvika att vara i solen under de timmarna. Barn som får brännskador när de är små löper en markant ökad risk att utveckla hudcancer som vuxna, säger Lars-Olof Hensjö.

– Låt barnen bada, men se till att de håller sig i skuggan efteråt. Och var noga med att inte lämna dem oskyddade i barnvagnen, fortsätter han.

Kom ihåg att njuta

Men hans allra viktigaste råd sommartid är: Glöm inte att njuta.

– Det finns alltid en risk att man överdriver farorna. Det lurar inte en huggorm i varje buske och det är inte farligt att vara ute i skog och mark. Satsa på att förebygga det som går och ha en härlig sommar!

Så skyddar du dig mot sommarens faror

Foto: Kan sprida smitta Fästingar kan sprida både bakteriesjukdomen borrelia och ett virus som kan leda till hjärnhinneinflammation. Ta bort fästingen direkt när du upptäckt den genom att fatta om den med en pincett och dra rakt ut.
Foto: Använd stövlar Finns det mycket huggorm där du är? Sätt på dig ett par gummistövlar.
Foto: Skippa sockerbiten Getingstucken? Kyl med en isbit inlindad i en våt handduk. Svullnar du kraftigt – sök vård.
Foto: Blodsugare Myggbett kliar. Lindra klådan med ett tunt lager hydrokortisonsalva.
Foto: Riskfyllt Barn som bränner sig som små löper en ökad risk att drabbas av hudcancer som vuxna.
Foto: Se upp för trådarna Det är maneternas långa trådar som bränns. Kommer du i kontakt med en – skölj omedelbart med vatten.
Foto: Bör undvikas Bada inte när algena blommar – du kan få ögonbesvär, hudirritationer och diarré.

Det här bör du ha med dig i semesterapoteket:

Foto: Bra att ha med på semestern.

Läs mer:

Annica Lundbäck