10 000 om året kan ha fått borreliasmitta

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare: Läkarna ställer fel diagnos

1 av 2 | Foto: JONAS BILBERG
VACCINERAS Fästingbåten har åkt runt i Mälardalen och skärgården för att vaccinera människor mot TBE-virus som sprids av fästingar. Här får Vicky Juhlin en spruta av Sofia Winnberg.

Varje år smittas upp till 10 000 svenskar av borrelia.

Men många går med infektionen utan att få behandling.

De kan i stället få diagnosen utbrändhet av läkarna.

Svenska Dagbladet skriver i dag att det inte finns någon bra testmetod för borrelia. Olika laboratorier använder olika tester som ger olika resultat.

- Det finns inget borreliatest som är tillförlitligt vid en akut infektion, säger Johanna Forsell, doktorand inom området borrelia på infektionskliniken vid Linköpings universitetssjukhus.

Hur många som varje år får borreliasmittan av fästingar är oklart, men forskarna uppskattar antalet till mellan 5 000 och 10 000. Och symtomen vid en infektion är diffusa.

Forskarna arbetar för att ta fram bättre analysmetoder och vaccin mot borrelia. Men det kan ta tid, bland annat på grund av att det i Europa finns tre olika former av bakterien.

Svår diagnos

Kan patienter som diagnosticerats som utbrända i själva verket ha borrelia?

- Det är väldigt svårt att diagnosticera. Om en patient vistas mycket ute i skog och mark och har diffusa symtom borde de flesta läkare tänka på borrelia, säger Johanna Forsell till SvD.

Svenska Dagbladet har träffat kiropraktikern Frank Hess, en av många drabbade patienter. Förra sommaren fick han muskelkramper i ansiktet, huvudvärk och nackstelhet.

Hans husläkare tog både borreliaprov och andra prov men kunde inte hitta orsaken till symptomen. Till slut fick han diagnosen spänningssyndrom och ordinerades vila.

Men besvären försvann inte.

Blev inte trodd

- Jag fick träffa en psykiatriker. Det värsta var att inte bli trodd, säger Frank Hess till SvD.

Efter att i ett halvår ha slussats runt i den svenska sjukvården gav han upp.

I januari i år fick han en tid på en tysk klinik, fick diagnosen borrelia och behandling.

- Jag mår mer än 50 procent bättre i dag än innan jag åkte till Tyskland, säger han till SvD.

Borrelia

Gunnar Svensson

Publicerad: