Ett jättebra initiativ

HÄLSA

För tio år sedan var han tveksam.

I dag är han övertygad.

Nu uppmanar sjukvårdsminister Lars Eng-qvist, 57, alla svenskar att göra som han - att donera sina organ:

– Skriv på! Aftonbladet räddar liv.

Foto: Sjukvårdsminister Lars Engqvist har redan anmält sig till Donationsregistret.

Lars Engqvist tvekar inte en sekund. Med Aftonbladet i hand uppmanar han tre av sina närmaste medarbetare runt kaffebordet i korridoren att anmäla sig till Donationsregistret via talongen i tidningen.

– Jag trodde att det bara handlade om unga människor. Men även gamla gubbar som jag kan komma till användning, säger han.

"Betyder mycket"

Sjukvårdsministern döljer inte sin glädje över Aftonbladets kampanj för att få fram fler organdonatorer.

– Ett jättebra initiativ. Det betyder otroligt mycket. Det är precis det här vi behöver. Jag tror att det kommer att bli väldigt många som anmäler sig. Och ju fler som skriver under desto större möjlighet är det att hitta rätt donator, säger Lars Engqvist.

Själv har han redan anmält sig till Donationsregistret. Det gjorde han i höstas.

– Jag hade en föreställning om att man inte kan anmäla sig som donator av åldersskäl, men det finns inga sådana begränsningar.

Rädd att inte få vård

För Lars Engqvist var det inget svårt beslut. Annorlunda var det vid den stora donationskampanjen för ett tiotal år sedan. Då anmälde han sig aldrig.

– Då tyckte jag att det fanns en rad etiska problem. En rädsla att sjukvården skulle lockas att se mig mer som donator än som patient och inte ge mig den vård jag behövde - i dag vet jag att den risken är lika med noll. Jag känner inte minsta rädsla längre.

– Jag vet att om jag skulle dö på ett sådant sätt att man kan använda mina organ, känns det lite mer meningsfullt, säger Lars Engqvist .

Död i hjärninfarkt kan bli donator

Det råder stor brist på organ i Sverige. Var femte vuxen och vartannat barn dör i väntan på en donator. Nu kan du hjälpa till att rädda liv. Aftonbladet har i samarbete med Socialstyrelsen tagit fram en blankett där du kan anmäla dig som donator. Skriv ut webbformuläret nedan och skicka in portofritt till Donationsregistret.

Kerstin Nilsson