Grönt är inte alltid skönt

Av: 

Zendry Svärdkrona

Hälsa

Så slipper du riskerna med naturläkemedlen

Tror du att naturpreparat är helt ofarliga?

Då har du fel.

Ett naturläkemedel som används felaktigt kan ge biverkningar och skador.

Hälsa hjälper dig att undvika riskerna.

Använd på rätt sätt. Naturläkemedel kan precis som vanliga läkemedel ge både skador och biverkningar.
Använd på rätt sätt. Naturläkemedel kan precis som vanliga läkemedel ge både skador och biverkningar.

Ett naturläkemedel ska ses som ett vanligt läkemedel och kan ha biverkningar.

- Man ska vara försiktig och noga följa anvisningen när det gäller dosering och hur länge man ska använda det. Rätt doserat och rätt använt är det inte farligt, säger Per Claeson, handläggare vid enheten för läkemedelsnära produkter på Läkemedelsverket.

Han är docent i farmakognosi (läran om växtbaserad läkemedelskemi och läkeväxter) och sitter med i en arbetsgrupp inom det europeiska läkemedelsverket. Där sammanställer man nu gemensamma regler för naturläkemedel när det gäller kvalitet, säkerhet och effekt.

Samma kvalitetskrav

Naturläkemedel ska ha samma krav på kvalitet som vanliga läkemedel. Ett naturpreparat, kava kava, med lugnande effekt, förbjuds nu på grund av svåra biverkningar.

- Kava kava blev aldrig godkänt i Sverige. Vi uppmärksammade tidigt att kava var förknippat med säkerhetsproblem. Det har senare visat sig att det kunde ge svåra leverskador som krävde levertransplantation, säger Per Claeson.

Det är viktigt att naturpreparat används rätt, framhåller han.

- Ett till synes harmlöst livsmedel som kamomillte kan vara livsfarligt om det används fel. Kamomill är en korgblommig växt som kan ge allergi. Inom EU tog man nyligen upp ett fall där en gravid kvinna använt kamomillte som lavemang. Hon fick en livshotande allergisk reaktion och hennes foster dog.

Läkaren bör fråga

Det är viktigt att tala om för sin läkare om man använder naturpreparat. Läkaren bör också själv fråga patienten om detta, anser Per Claeson.

- Det är viktigt att utesluta allvarlig sjukdom, till exempel om man självmedicinerar med naturpreparat mot prostatabesvär eller urinvägsinfektion. Det finns också läkare som rekommenderar och skriver ut ett naturläkemedel på recept därför att de ser att patienterna mår bra av det.

Hur effektiva är då naturläkemedel? En uppmärksammad amerikansk studie visade nyligen att johannesört inte hade bättre effekt på svår depression än sockerpiller, bland annat.

- Depression är en svår sjukdom som kräver läkarbehandling. I Sverige är johannesört enbart godkänt att användas för egenvård vid lätt nedstämdhet. Det är stor skillnad. Johannesört är även ett medel som inte ska användas om man äter andra läkemedel. Det kan försvaga eller förstärka effekten av andra preparat, säger Per Claeson.

En läkeväxt kan även vara både naturläkemedel och läkemedel. En sådan är valeriana som används mot lätta insomningsbevär och lindrig oro.

- Laxerande preparat med senna finns också som receptfritt läkemedel. Vitlök är ett livsmedel, men i kapsel kan det i vissa länder vara både läkemedel och naturläkemedel. Flera av medlen innehåller även andra växtextrakt som citronmeliss och humle, som separat räknas som livsmedel.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Vad är naturläke- medel?

Försäljningen ökar kraftigt

Publisert: