Forskare: Våtservetter kan öka risken för farliga allergier

Våtservetter kan vara en bidragande orsak till allergier mot olika födoämnen.
Våtservetter kan vara en bidragande orsak till allergier mot olika födoämnen.

Man kan kalla dem föräldrarnas bästa vän – våtservetterna.
Men nu varnar forskare i USA för att våtservetter kan bidra till att öka risken för barn att drabbas av farliga allergier som till exempel nötallergi.
– De får inte i sig födoämnen genom maten som spädbarn men däremot exponeras de via huden, säger Professor Joan Cook-Mills enligt tidningen Daily Mail.

Du hittar dem i i stort sett alla föräldrars väskor – våtservetterna.
Men nu varnar forskare i USA för att våtservetter kan vara en bidragande orsak till att många barn drabbas av födoämnesallergier.

Stör det skyddande fettlagret

Det är ämnet natriumdodecylsulfat, som ofta finns i våtservetter som ligger bakom att forskarna tror att användandet av våtservetter kan öka risken att drabbas av allergier.
Natriumdodecylsulfat tillsätts i bland annat tvål, tandkräm och våtservetter för att få en förtjockande och skummande effekt men ämnet har också visat sig störa det skyddande fettlagret i huden så att det lämnas öppet för exponering för vissa ämnen. Om barnet sedan kommer i kontakt med till exempel nötter, ägg eller andra vanliga födoämnen som kan ge allergier så kan detta leda till en allergisk reaktion. Samma sak gäller även för till exempel dammallergi, skriver tidningen.

Testades på möss

Professor Joan Cook Mills är huvudförfattaren bakom studien där man undersökt hur allergiska reaktioner för olika miljö- och födoämnesallergier kan uppstå via exponering i huden. Studien genomfördes på möss som exponerades för olika ämnen på huden tre till fyra gånger i 40 minuter under två veckor. De fick även äta små bitar av jordnötter och ägg.

Fick allergiska reaktioner

Mössen drabbades av svåra allergiska reaktioner under testerna både på huden och i tarmarna. Deras temperatur sjönk även vilket indikerar en anafylaktisk chock.

– Det är ett stort genombrott när det gäller att förstå hur matallergier kan börja redan tidigt i livet, säger Professor Joan Cook-Mills enligt Daily Mail.

Tvätta noga

Ett råd till alla föräldrar är att man ska tvätta händerna noga, innan man rör på sitt spädbarn, om man tidigare varit i kontakt med mat eller andra ämnen som kan ge en allergisk reaktion.

Joan Cook-Mills rekommenderar även att man begränsar användandet av våtservetter som lämnar tvålspår kvar på huden.
– Skölj av tvålresterna med rinnande vatten som vi gjorde förr i tiden, säger professorn enligt tidningen.

Forskarna planerar nu att fortsätta med studier för att förhoppningsvis komma fram till sätt att förhindra födoämnes allergier hos barn.

Studien var först publicerad i tidningen Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Publisert:

LÄS VIDARE