Här är växterna som kan få dig att sova gott på natten

avKarin Holmberg

Foto: KatarzynaBialasiewicz / iStockphoto
Att ha växter i sovrummet kan hjälpa dig att sova gott på natten.

Sover du dåligt och har problem att ta dig ur sängen på morgonen?
Du är långt ifrån ensam men det finns enkla knep som kan förbättra din sömn – att ha rätt växter i sovrummet.

Att ha störd nattsömn är ett vanligt problem. Enligt sajten Healthy Builderz har uppemot hälften av den vuxna befolkningen problem med sömnlöshet. Den siffran kan nog vara lite överdriven, åtminstone om man jämför med andra källor, men däremot kan nog de flesta av oss känna igen problemet att inte känna oss tillräckligt utvilade när det är dags att stiga upp på morgonen.

Plantera en växt

Ett sätt som, enligt Healthy Builderz, kan hjälpa vid sömnlöshet är att ha krukväxter i sovrummet. Växterna kan nämligen få dig att slappna av samtidigt som de ökar syresättningen i rummet.

Här är växterna du ska satsa på

Osäker på vilka växter du ska satsa på? Här hittar du några som sägs hjälpa om du lider av problem med sömnen.

  • Jasmin – förutom att hjälpa dig med sömnen så ska växtens doft kunna hjälpa dig att vakna upp pigg och alert morgonen efter.

  • Aloe Vera – framhävs ganska ofta som en planta som har fina hälsofördelar bland annat för hyn. Sömnen är ytterligare en sak den sägs ha goda effekter på men då handlar det framförallt om att växten sägs syresätta rummet så att du kan känna dig mer avslappnad när det är dags att sova. En annan stor fördel – åtminstone om du inte har gröna fingrar är att växten både är lättodlad och svår att misslyckas med.

  • Lavendel – Inte nog med att den doftar ljuvligt Lavendel är också en perfekt luftrenare. Växten sägs också kunna minska känslor av oro, stress och minska sömnlöshet – om den placeras i ditt sovrum.

  • Svärmors tunga – Om du har problem med luftrören så är det en Svärmors tunga du ska placera i ditt sovrum. Växten sägs både kunna lindra huvudvärk, hjälpa till med luftrören och minska ögon irritation. Den rensar dessutom luften i ditt sovrum så att du kan sova bättre.

  • Murgröna – Det här är växten för dig som har problem med astma. Murgröna ska vara speciellt bra för alla som har problem med andningen eller lider av astma. Murgrönan är nämligen väldigt effektiv när det gäller att rensa luften.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sömn