Ge dig själv ett endorfinrus

Av: 

Shirin Rågby Djavidi

Hälsa

Stress på jobbet, stress hemma och stress över träningen. Hur får du tiden att räcka till och känna ro i kroppen? Värdesätt din tid, lär dig prioritera och gör saker du tycker är roligt. Det är dags för ett endorfinrus!

När du tränar frigörs endorfiner, kroppens egna må-bra hormoner.
När du tränar frigörs endorfiner, kroppens egna må-bra hormoner.

Det kanske låter lättare i teorin än vad det är i praktiken. De allra flesta känner säkert någon gång i livet att de är pressade från alla håll och kanter. Att hela livet går i motvind, att tiden inte räcker till och att ingenting är speciellt roligt. Känner du igen dig?

Ok, det kan vara svårt att hitta rätt flow alla dagar i veckan eftersom livet är som en berg- och dalbana. Men du kan ändå göra kloka val som gör att vardagen blir trevligare. Utan att låta flummig så är det en bra start att börja tänka mer positivt.

Mer praktiska saker är att prioritera din tid bättre. Fokusera på det du ska göra när du gör det. Skriv realistiska att-göra-listor. På det sättet värdesätter du din tid bättre och kanske får mer tid till annat.

Endorfiner

Försök att lägga in ett till tre träningspass i veckan. Det gör dig gott för både kropp och själ. När vi tränar får vi inte bara egentid och en starkare kropp. Du frigör även endorfiner som är ett av våra må-bra hormoner och kroppens eget morfin. Det ger oss samma lyckorus som när vi har sex, när vi är kära eller äter choklad. Det ger oss ett slags rus, ett slags lugn. Men det ger oss även mer energi. Ta bara exemplet som när du känner dig nyförälskad. Det liksom pirrar i hela kroppen och du känner att ingenting kan stoppa dig. Det är ett praktexempel på endorfinrus.

Endorfinerna är den grupp av naturliga ämnen som har störst positiv effekt på kroppen och kallas därför ofta för belöningshormoner. De stärker vårt immunförsvar genom att öka produktionen av immunceller.

Detta kan du stimulera genom att bara umgås med vänner som du tycker om och att göra saker som du tycker är roligt och som gör dig glad.

Det kanske kan låta som ett uttjatat uttryck, men vi lever faktiskt bara här och nu, så ta väl vara på tiden och gör saker som får dig att må bra. Då har du mycket vunnet i allt du gör. Du kommer känna att ditt liv blir mer harmoniskt och mer tillfreds.

Nyfiken på Viktklubb?

Sveriges mest prisbelönta viktminskningstjänst på nätet.

Kolla in klubbsidan!

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert: