Så äter du dig till en gladare mage

avLiv Sander

Svullen, förstoppad eller bubblig.

Drömmer du också om platt mage?

Här är produkterna som hjälper dig på vägen.

Drömmer du om att ha din drömklänning på den där middagen? Men du vet att det börjar bubbla och svälla så fort du ätit något? Du är inte ensam. Var fjärde vuxen har i dag problem med magen. Problemen kan bero på allt från förstoppning till ulcerös kolit och IBS.

– Tarmen, framför allt tjocktarmen, innehåller hur mycket bakterier som helst. Det är fler bakterier i din tjocktarm än vad det finns människor på jorden. Så man kan förutsätta att bakteriefloran i mag- och tarmsystemet har en väldigt stor betydelse för hur magen mår, säger Lars Agréus, professor i primärvårdsgastroenterologi vid Karolinska institutet och allmänläkare vid Öregrunds vårdcentral.

Problemen kan uppstå för en dag – eller under en stressig period. De kan dessvärre också vara kroniska.

Man uppskattar att mellan 10 och 15 procent av befolkningen lider av IBS i dag.

För lite kostfiber

Men det finns hjälp på vägen. I dag kan man gå till vilken matvarubutik eller vilket apotek som helst och hitta produkter som ska lugna magen. En vanlig orsak till exempelvis förstoppning är brist på kostfiber som finns som tillskott. Ett annat område där forskningen är stor är probiotiska bakterier. Alltså bakterier som påverkar tarmfloran positivt.

– På senare tid har mikrobiologer med genetisk teknik kunnat plocka fram sannolikt hela tarmfloran. Och då har forskningen formligen exploderat men den är ännu i sin linda, säger Lars Agréus.

– Man är intresserad av om de här bakterierna har någon betydelse när man till exempel drabbas av ulcerös kolit, Crohns sjukdom eller Colon Irritable (IBS).

Prova flera varianter

Lars Agréus tycker att man kan prova sig fram om man har orolig mage.

– Probiotikan är ett storts koncentrat av en massa olika bakteriestammar. Du kan köpa dem med olika sammansättning och mer eller mindre dyra. De kan justera bakteriefloran och förmodligen skydda magen från besvär, du kan så att säga rätta till tarmfloran så att den får bättre balans. Det gör man också ibland efter till exempel antibiotikabehandling.

Känner du att du redan provat allt? Prata med en läkare.

– Om besvären dessutom debuterar när du är över 50 år ska du alltid ta kontakt med sin läkare för att få en tjocktarmsundersökning. Hos äldre kan nya symtom bero på tarmcancer.

ARTIKELN HANDLAR OM