Allt fler gravida med övervikt

avMary Mårtensson

HÄLSA

Andelen överviktiga gravida ökar dramatiskt

1 av 2 | Foto: Foto: Gustav Mårtensson
INGEN RISK Sanna Moen, 28, är gravid är i sjunde månaden. Hon har gått upp väldigt lite i vikt under graviditeten och tillhör därför inte riskgrupperna.

Allt fler gravida kvinnor är överviktiga – och riskerar därför hjärtsjukdom längre fram.

Nu varnar Hjärt-Lungfonden för följderna.

– Graviditeten är lite av ett stresstest som visar vilka som har den här ökade känsligheten, säger professor Jan Nilsson.

Gravida kvinnor som är överviktiga och feta löper högre risk för högt blodtryck, högt blodsocker och diabetes. Det är i sin tur riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.

Var fjärde överviktig

– Om man har högt blodtryck och blodsocker under graviditeten så ökar risken för att det återkommer senare. Då är risken för hjärt-kärlsjukdom fördubblad, säger Jan Nilsson, professor i experimentell hjärt-kärlforskning och överläkare på Skånes Universitetssjukhus i Malmö.

Andelen gravida med fetma och övervikt har ökat dramatiskt, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Var fjärde var överviktig vid inskrivningen i mödravården 2009 – en ökning med 20 procent sedan 1993.

12 procent var feta – en ökning med 70 procent (från sju procent) sedan 1993. En ökning som bara fortsätter.

Förebyggande arbete

Går man ner i vikt efter graviditeten och lyckas hålla den så minskar dock risken, men går man upp igen så har man en tendens att på nytt reagera med förhöjt blodtryck och blodsocker.

Hjärt-Lungfonden – som i dag presenterar Hjärtrapporten 2011 – varnar nu för följderna.

– Vi är övertygade om att förebyggande arbete kan rädda fler från att insjukna och dö i hjärt-kärlsjukdom, säger informationschefen Ulrica Klettner.

Sanna Moen, 28, i Stockholm väntar sitt första barn och är gravid i sjunde månaden. Hon kände inte till riskerna med graviditetsfetma.

– Jag har gått upp extremt lite under graviditeten. Mina prover är bra. De kollar ju blodsockret och blodtrycket kontinuerligt på mödravården, så jag oroar mig inte alls, säger hon.