Bröstkrämen kan ge cancer

”Plus” skulle testa kräm – var livsfarlig

Mirakelkuren Easybust sägs förstora brösten utan operation.

När tv-programmet ”Plus” ­kollade om det stämde upptäckte de att preparatet var livsfarligt – och avbröt sitt eget test.

– Vi upptäckte ett cancerframkallande ämne, säger programledaren Mathias Andersson.

Bröstpreparatet Easybust säljs på nätet i form av krämer och kapslar. Smörjer man på krämen på brösten eller äter kapslarna ska bysten efter ett tag bli större. En enklare och billigare lösning för kvinnor som vill förstora sina bröst utan att göra en operation – är det tänkt i alla fall.

När konsumentprogrammet ”Plus” skulle undersöka om Easybust fungerade upptäckte de att preparatet kan vara livsfarligt.

– När vi testade det här upptäckte vi ett cancerframkallande ämne, säger programledaren Mathias Andersson till ­Aftonbladet.

Kan rubba hormoner

Easybust innehåller fytoöstrogener som ska få brösten att svullna – ett gruppämne som finns naturligt i till exempel soja och bönor.

Enligt läkare och forskare som ”Plus” varit i kontakt med kan tillskott av fytoöstrogener dock ­rubba hormonbalansen i kroppen – och till och med öka risken för bröstcancer.

”Plus” skickade även kapslarna till ett laboratorium i Uppsala som bekräftade att de innehöll fyto­östrogener.

”Bad henne avbryta”

När det resultatet kom hade kvinnan som tackat ja till att testa mirakelkuren för ”Plus” räkning redan avbrutit försöken. Kvinnan hade visserligen bara använt krämen, men ”Plus”-redaktionen tog ingen risk.

– Vi bad henne avbryta på en gång, säger researchern Liselotte Holm.

I programmet försöker programledaren Mathias Andersson få en kommentar från före­taget Go Active som marknadsför produkten. Aftonbladet försökte under onsdagen, då programmet sändes, också nå företrädare för Go ­Active.

"Omöjligt upplevt vare sig effekter eller bieffekter"

Under torsdagen, efter att tv-programmet sänts och artikeln publicerats, fick Aftonbladet ett mejl undertecknat "Easybust," men utan person- eller kontaktuppgifter. I mejlet stod det bland annat att: "När ni samt SVT Plus medvetet ljuger om att produkterna
inte fungerar, så ljuger ni, då SVT Plus tidigare nämnt att de avbrutit
sin behandling, då de "insåg riskerna". Genom att avbryta behandlingen i förtid kan de omöjligt ha upplevt vare sig effekter eller bieffekter, vilket återigen bevisar lögnen."

”Plus” sändes klockan 21.00 i SVT1 onsdagen den 5 september 2012.

”Det finns inga bevis”

Jan-Åke Gustafsson, professor i medicinsk ­näringslära vid Karolinska institutet i tv-programmet ”Plus”:

– Jag reagerar ganska starkt på det. Det finns inga bevis på att krämer skulle öka bröstens storlek.

Från företagets hemsida: ”Med våra unika produkter kan man få större bröst naturligt utan operation. Dom naturliga fytoöstro­generna som Easybust innehåller hjälper kroppen att producera ny bröstvävnad och ger större bröst naturligt.”

Källa: ”Plus” och www.easybust.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN