”En timmes promenad om dagen räcker”

Läs chattet med näringsfysiologen Fredrik Paulún

Promenader och simning bränner fett och ger låg skaderisk. Är du ute efter maximal fettförbränning ska du köra igång före frukost - då förbränner du 10 procent extra.

Fredrik Paulún säger: Hej! Nu kan ni ställa era frågor.

Monica säger: Hej! =) Hur mycket ska man träna om man inte vill behöva tänka så mycket på vad man äter? (om jag säger att man är lite onyttig typ varannan dag)

Fredrik Paulún säger: Det räcker med en timmes promenad om dagen, eller tre aerobicspass i veckan, för att hålla alla kilon borta.

sussi säger: Hej Fredrik! Min fråga gäller om mitt träningsupplägg samt kostupplägg för att förbränna fett kommer att fungera? Har börjat morgonpromenera 60 min 4 ggr/vecka, styrketränar 3 ggr/vecka samt 1 extra pass simning eller aerobics/veckan. Äter 5 ggr/dag försöker få in mig långsamma kolhydrater och 20 gram protein/mål...äter linfröolja och omega 3-kapslar. Tror du att detta upplägg är vettigt då jag försöker gå ner i fettvikt? Tacksam för svar!!

Fredrik Paulún säger: Ja, det är vettigt, men ganska tufft. Om du känner dig övertränad är det viktigt att du vilar 3-4 dagar i sträck.

Mikael J säger: Hej Fredrik, om man går inför att bara förbränna fett och äta rätt vilket GI index är då bästa kombinationen. Långsamma eller medel?

Fredrik Paulún säger: Lågt GI är bäst för fettförbränning. Det både håller ner insulinproduktionen (insulin gör oss feta) och håller dig mätt och belåten.

Mats säger: Tjena, jag har börjat på Cambridgieten nyss. Har du några tips eller synpunker om denna diet, bra eller dåligt?

Fredrik Paulún säger: Det beror på hur man lägger upp den. Att äta en måltidsersättning ett par gånger per dag anser jag är ok, men man ska inte byta ut alla mål mot pulver. Det finns helt enkelt för mycket näringsämnen i maten som inte går att klämma in i ett pulver.

renathe säger: Vilken är den bästa motionen att förbränna fett på om man inte kan löpa?

Fredrik Paulún säger: Promenader! De är både trevliga, ger låg skaderisk och bränner fett. Dessutom får du lite bättre kondition och ju bättre kondis desto mer fett bränner du även i vila.

Sara säger: Hur får jag mer välformade/smalare ben? Kost och träning.

Fredrik Paulún säger: Träna det du tycker är roligt. Styrketräning ger snygga ben, men det ger muskler så de kanske inte blir så mycket smalare. När det gäller kost ska du tänka på att äta rätt fett, tillräckligt mycket protein och lågt GI. Om du vill läsa mer om detta rekommenderar jag dig mina böcker Allt om fettförbränning 1 eller del 2. De finns numera som pocket.

Magnus säger: Min fråga är: när jag tränar svettas jag enormt, nu när det är sol, bränner jag fett när jag svettas då med? Tacksam för svar

Fredrik Paulún säger: Svettningarna är inte direkt relaterade till fettförbränningen, även om det är en god gissning att du tränar och bränner mycket om du svettas. Du bränner inte mer fett vid t ex en löprunda bara för att det är varmt ute. Dock kan ett varmt klimat öka vår basala energiförbrukning eftersom kroppen faktiskt måste jobba för att bli av med värme.

Anna H säger: Hej jag gymmade och körde spinning mycket förr men har simmat nu en del, ca 2500-3000 m ett 5/vecka och känner att jag har blivit fastare av det och smalare. Kan simmning vara en stor förbränningskälla?

Fredrik Paulún säger: Definitivt. Du använder hela kroppen och eftersom du blir avkyld under aktiviteten känner du dig inte lika trött som om av annan aktivitet. Simma mera!

jensa säger: Hejsan Fredrik! Man har alltid hört om hur viktigt det är att dricka vatten. Men hur fungerar det? Vad gör egentligen vattnet inne i kroppen?

Fredrik Paulún säger: Vattnet (när det finns i blodet) transporterar syre till dina muskler och koldioxid till din utandningsluft. Blir du uttorkad blir syresättningen och därmed fettförbränningen lidande. Samtidigt måste kroppen använda med glykogen som bränsle och då bildas mjölksyra och du blir trött.

E.E säger: Hej! Jag undrar om kruskakli är ett livsmedel som har förmågan att sänka en måltids totala GI-värde?

Fredrik Paulún säger: Ja.

intense säger: Motionerar regelbundet och sköter min kost, övervikten på överkroppen är sedan länge borta men runt midjan och främst låren vägrar massan att försvinna. Är väl medveten om att punktförbränning inte fungerar så hur ska jag råda bot på problemet?

Fredrik Paulún säger: Jag antar att du är tjej? I såna fall får du räkna med att alltid ha mer fett på rumpa och lår jämfört med oss killar. Om du trots det anser att du har för mycket fett är det bara att fortsätta träna och sköta kosten så brukar det hjälpa, även om det tar längre tid att förlora dessa fettdepåer.

Lovisa säger: Simning eller löpning, när förbränner man mest fett?

Fredrik Paulún säger: Det beror på hur intensivt du tränar, men löpning anses vara lite effektivare. Dock orkar de flesta simma längre tid än de orkar springa. Gör därför det du tycker mest om.

säger: Stämmer det att man bränner mer fett före frukost?

Fredrik Paulún säger: Ja, du bränner lite mer, kanske 10%. Dock är det svårt för många att orka gå upp så tidigt och det är mycket bättre att ta kvällspromenader än inga alls!

Mikael säger: Vad är enlig dig det ultimata sättet att förbränna fett? Förbränner man fett genom styrketräning? Jag styrketränar ca 3ggr/vecka (ca 1.5h per gång) men är inte så förtjust i konditionsträning =)

Fredrik Paulún säger: Styrketräning är bra för fettförbränning även om du inte bränner så mycket under själva passet. Du får dock mer muskler som bränner fett även i vila. Insulinkänsligheten ökar vilket minskar kroppens behov av fettbildande insulin. Utsöndringen av tillväxthormon ökar vilket stimulerar fettförbränningen.

MOK säger: Hur tränar jag bäst för att bränna men ändå att bygga muskler? Kör idag 1 muskelgrupp à 3-4 övingar och sedan 30-45 min cykling. Hur kan jag effektivisera detta?

Fredrik Paulún säger: Svårt att säga. Fungerar inte träningen nu? Ofta är det svårt att både bygga och bränna samtidigt och då rekommenderar jag dig att fokusera på styrketräning i ett par veckor och sedan förbränning (med bara lätt styrketräning för att inte förlora muskelmassa) ett par veckor.

säger: Har kroppen nån form av proteinbuffert, dvs kan jag dricka proteindryck som buffert inför löptur ..?

Fredrik Paulún säger: Proteinbufferten kroppen har är just maten du har ätit (t ex en proteindryck), men även nedbrutna muskler och andra vävnader samt enzymer etc som ändå skulle brytas ner. De byggs dock snabbt upp igen om du bara äter ordentligt efter passet. Svaret på din fråga är dock ja, du kan inta något proteinrikt som förebygger den nedbrytning som annars äger rum.

Petra säger: Hej! Jag har hört att det är bra att äta nyttigt tre dagar i sträck och mindre nyttigt den fjärde dagen, för att då blir förbränningen bättre än om man äter nyttigt alla dagar i veckan... Stämmer det?

Fredrik Paulún säger: Det stämmer bara om man verkligen håller en diet med lågt energiintag. Då kan "ätardagen" fungera både som en moralhöjare och en kick i baken på förbränningen. Om du äter nyttigt betyder inte det automatiskt att du äter lite, eller hur? Hur som helst tycker jag att du ska unna dig godsaker i rimliga mängder någon dag i veckan ifall du känner för det.

Rollo säger: I dagens artikel i Aftonbladet står det att det är bättre fettförbränning med explosiv + kortare intervallträning istället för långsamt och längre dito. Stämmer detta (jag har hela tiden hört tvärt om)?

Fredrik Paulún säger: Båda typerna av träning fungerar bra. Lågintensiv bränner mycket fett under själva aktiviteten, medan högexplosiv förbättrar hormonbalansen och bygger muskelmassa vilket ger en bra effekt över hela dygnet.

Jonas säger: Varför är det en sådan mani att bränna fett i dages samhälle? Mår man inte bäst om man har ett lagom fettlager på kroppen? Vad ska kroppsfettet ligga på, procentuellt sett??

Fredrik Paulún säger: Visst är det så. Vi är skapta med ett fettlager. Många har dock ätit för mycket och rört sig för lite att detta fettlager är för stort. En kvinna kan ligga mellan 20-30% kroppsfett och en man på 12-20%.

Therese säger: Jag undrar lite om ifall frukt är okej att äta mycket av eller ej. När jag var med i viktväktarna så sa de att man fick äta obegränsat med frukt och grönsaker och nu när jag är med i Viktklubben så ser man hur många kalorier frukt egentligen innehåller och då blir det ju nästan som om man aktar sig för frukt istället. Vilket stämmer? Är det bra att äta mycket frukt eller skall man bara äta 1-2 frukter om dagen som är utskrivna i viktklubbens menyer? Det är ju ett gott alternativ för oss gottegrisar menar jag...

Fredrik Paulún säger: Jag anser att du kan äta dig mätt och belåten på frukt. Visst innehåller de energi, men det är så lite att du inte kan äta dig tjock på det. En påse hårda karameller på 100 gram mättar nästan inget, men om du jämför det med samma energiintag från äpplen måste du äta ca ett kilo! Det blir du mätt på. Dessutom är frukt och bär det nyttigaste du kan äta eftersom de förebygger hjärt-/kärlsjukdomar, cancer, diabetes typ 2 och en massa annat elände.

jonas säger: Hej igen Fredrik,läste tipsen på afonbladets sida innan chatten, där tipsar man

för intervallträning. Kan du inte ge ex.på bra intervallträning för "vanliga" människor? //Jonas

Fredrik Paulún säger: Börja i lugnt tempo. Ett exempel är att du joggar till någon öppen plats så att du är varm i kroppen. Där springer du allt du kan i 20 sekunder (jobbigare än man tror) för att sedan jogga lungt i 40 sek. Därefter gör du om det hela och när du är riktigt tränad kan du orka med ca 10 omgångar.

Jonas säger: Jag är 2 m lång och väger 115 kg. Inte överviktig utan lagom vältränad. Ändå är mitt BMI väldigt högt. Är BMI en kompromiss och bara ett mått för personer av "normallängd"?

Fredrik Paulún säger: BMI är inte särskilt bra på individnivå, eftersom det bara handlar om vikten. Av större intresse är hur mycket muskler resp fett du har på kroppen. Muskler är bara hälsosamt, medan det är fettet man ska se upp med. Bry dig därför mer om din form än din vikt. Det finns en del platser dit man kan gå för att mäta sin andel kroppsfett. Det kan ge en hel del mer information jämfört med vågen. Gå gärna in på min sajt www.paulun.se. Där finns massor av kostnadsfria artiklar om detta.

Moderator säger: Roligt att se att så många är inne på chatten i dag. Det har nu blivit dags för den sista frågan, som kommer från Maria:

Maria säger: Vad är bäst att äta om man vill förbränna mycket fett?

Fredrik Paulún säger: God och nyttig mat (fisk, skaldjur, baljväxter, frukt, grönsaker etc) i rimliga mängder. Glöm inte bort motionen. Den är faktiskt det allra viktigaste.

Fredrik Paulún säger: Tack för alla frågor!

Moderator säger: Tack Fredrik, och tack alla som ställt intressanta frågor! Chatten har varit mycket välbesökt, och många har tyvärr inte kunnat få svar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN