Skönhet från havet

Havets trädgårdar bjuder på mycket spännande som får hela kroppen att må bra.

Med tång och alger mår både insida och utsida toppen.

Text och foto: AGNETA ELMEGÅRD

VISSTE DU ATT?
 Den gröna mikroalgen haematococcus pluvialis producerar det röda pigmentet astaxantin som skydd mot stress från omgivningen, till exempel UV-strålar och näringsbrist.
 Kelp är en brunalg som innehåller mycket jod, antioxidanter och K-vitamin. Den lever i grunda vatten och kan växa upp till en halv meter på en dag. I Japan kallas den för kombu.
 Tång är ett samlingsnamn för flera olika grupper av alger som röd-, grön- och brunalger.

LEN SOM EN SNÄCKA
• Ekocertifierad tångmask från Sydkorea som drar ihop porerna, förbättrar lystern och dämpar svullnader. Används på ren hud.

”Organic facial mask pack”, Whamisa, 59 kronor, Grongava.se.

TVÅLA SVÅLEN
• Med det här milda tångschampot i form av en fast kaka får du silkeslent hår. Skonsamt mot hårbotten. ”Tångschampo”, 100 kronor, Tvalskincare.se.

PÄRLOR FÖR HYN
• Kaviarliknande hudkräm med sjögräs och alger från Japan. Polysackarider från grönalger hjälper till att aktivera produktionen av elastin och ökar den fuktbindande förmågan i huden. Används dagligen på rengjord hud.

”Serum regeneration”, Annemarie Börlind, 800 kronor/100 ml, Borlind.se.

FRANSK FINESS
• Tång och sjögräs, skördade i naturreservat i franska Bretagne, ska ge hyn mer lyster och dämpa pigmentfläckar. Serumet används morgon och kväll under din vanliga ansiktskräm.

”Ultra generating serum”, Algologie, 429 kronor/30 ml, Lifebutiken.se.

LÄPPSTYRKA FRÅN IRLAND
• Tång och sjögräs från de irländska kusterna gör läpparna motståndskraftiga och smidiga. Innehåller även vetegroddar och sötmandelolja som skyddar mot kyla. ”Balmeliciuos”, Voya, 150 kronor, Sparadiset.se.

SKÖNHET INIFRÅN
• Skärgårdsalger från den svenska kusten stärker huden inifrån tack vare astaxantiner som är en av de starkaste antioxidanterna. Dämpar inflammationer och ökar hudens motståndskraft. ”Astasin”, Lindarome,

249 kronor/30 kapslar, Lindarome.se.

TA I TÅNG
• Svensk knöltång som skördas vid Orust på Västkusten och gjuts in för hand i glycerintvålar. Eterisk olja av citron ger garanterad spafeeling – och mjuk hud på kuppen. Tvål, Svensk Tång, 59 kronor, Svensktang.se.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN