Nytt botemedel mot flinten på väg

HÄLSA

Tyska stamcellsforskare
har lyckats odla hår

I århundraden har ångestfyllda män granskat sina hårfästen framför spegeln.

Inom fem år år kan de slippa det.

Tyska forskare har lyckats odla hårsäckar från stamceller.

Att stamceller kan vara lösningen på det uråldriga problemet med flintskallighet har forskarna vetat länge. Men det är först nu som en grupp vid Berlins tekniska universitet har lyckats odla fram fungerande hårsäckar av stamceller, skriver den tyska tidningen Die Welt.

Kommer inom fem år

Håret var något tunnare än vanligt människohår, men forskarlaget tror att de kan få fram riktigt huvudhår inom ett år.

Tidningen Daily Mail skriver att att kliniska försök ”redan är på gång” och att miljontals tunnhåriga kan odla nytt hår redan inom fem år.

I dag finns behandlingar med mediciner som ska bromsa håravfallet, och transplantation av friska hårsäckar från nacken till skallen.

Flera frågetecken

Jan Faergemann, överläkare och expert på håravfall vid Sahlgrenska sjukhuset, säger att stamceller mycket väl kan bli framtidens behandlingsmetod. Men han ser flera problem som måste att lösas.

– Det är en sak att få fram hårsäckar, men det är en annan att få dem att fortsätta leva efter att man transplanterat dem. De behöver blodcirkulation och så vidare för att överleva.

Han säger också att det finns många svårigheter i själva kirurgin när de framodlade hårsäckarna väl ska sättas fast på huvudet.

– Man behöver ganska många hårsäckar. På en kvadratcentimeter bör det sitta ungefär 100 hårstrån, annars ser det inte tätt ut. Det är i allmänhet det som är kruxet – om man inte lyckas odla fram en hel bädd av hår förstås, säger han.