Läkaren: Se upp med alkohol i värmen

Solen skiner och det är högsäsong för alla uteserveringar.
Men att släcka törsten med en öl, ett glas vin eller en drink i sommarvärmen är inte det smartaste.
– Alkoholen gör att man tål värmen sämre, säger Patrik Söderberg, Chefsläkare på Stockholms läns landsting.

I flera veckor på rad har vi haft högsommarvärme i Sverige. Det märks inte minst på alla fulla uteserveringar runt om i landet. Men det gäller att se upp i värmen och inte släcka törsten med alkohol.

– Man ska dricka mer när det är varmt ute men det är vatten som gäller. Alkohol gör att man tål värmen sämre så jag avråder helt från alkohol i värmen, säger Patrik Söderberg, specialist i allmänmedicin och akutsjukvård och Chefsläkare på Stockholms läns landsting.

Se up med alkoholen i sommarvärmen.
Se up med alkoholen i sommarvärmen.

Vi dricker mer på sommaren

Att alkoholkonsumtionen går upp när det är sommar är ingen nyhet. 2017 genomförde IQ-initiativet, ett fristående dotterbolag till Systembolaget, en Sifo-undersökning inför semestern och då uppgav över hälften, 52 procent, av de boende i Sverige att de dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Nästan lika många, 51 procent, svarade att de dricker alkohol oftare under semestern jämfört med övriga tider på året.

– Sommaren och värmen gör också att man umgås mer ute och träffas för AW och annat. Det i sig är ju trevligt och bra, men en AW innebär ofta alkohol och inte alkoholfritt. Det gör att konsumtionen ökar, säger Karin Hagman, vd på IQ-initiativet.

Vad är de största farorna med att folk hänger på uteserveringar i några timmar ett par gånger per vecka?
– Det finns tyvärr flera baksidor, även om det självklart också kan vara en källa till njutning. Alkohol även i små mängder påverkar sömn och ditt fysiska och mentala allmäntillstånd dagen efter vilket gör att du kan få svårt att fokusera på det du vill göra då, säger Karin Hagman och fortsätter:

– Det kan också vara svårt att dra ner på drickandet om man ökar sin konsumtion under sommaren eftersom alkohol är beroendeframkallande. När hösten kommer är det lätt att bortförklara sitt ökade drickande med andra saker, till exempel att man vill unna sig i höstmörkret. 

Omhändertogs för fylleri

Förra lördagen var det högsommarvärme i Stockholm och precis som i många andra delar av landet var det fullt på uteserveringarna. Polisen i Stockholm rapporterade då att man mellan klockan 14–21 omhändertog 20 personer för att de var för berusade för att kunna ta hand om sig själv. Lördagen innan omhändertogs 19 personer för fylleri.

Hitta en plats i skuggan

Oavsett om du sitter på en uteservering eller ligger på stranden så är det bra att tänka på att försöka undvika att vara ute i solen när det är som varmast på dagen.
– Vi är inte så vana vid värmen här i Sverige så man får tänka sig för. Bäst är det att undvika att vara ute när det är som varmast mellan 11 till 15 och att försöka hålla sig i skuggan så mycket som möjligt, säger han.

Att fylla på vätskedepåerna är också viktigt, framförallt om man svettas mycket.

– Om du kissar mindre eller din urin är väldigt mörk så är det tecken på vätskebrist och då behöver du dricka mer vatten, säger Patrik Söderberg.

Karin Hagmans råd om alkholkonsumtion inför alla AW:s och semestern

  • Bestäm innan hur många glas du ska dricka. Och utvärdera efteråt hur det gått. Om man regelbundet inte klarar att hålla sig till det drickande man bestämt sig för innan är det en viktig varningssignal. 
  • Jag tycker också att man ska räkna sina glas under veckan för att hålla koll på sitt drickande och om det känns som att ditt drickande påverkar ditt liv på ett negativt sätt.
  • Varannan vatten är ju ett klassiskt men bra råd tycker jag. Ofta blir man sittande en lång stund och du bör aldrig dricka mer än tre/fyra glas vid ett tillfälle. Man vill ofta ha något i handen och då är ett glas vatten eller alkoholfri öl väldigt bra. 
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN