Kina förbjuder elchocksbehandling

HÄLSA

– mot internetberoende

Tusentals människor i Kina tros lida av någon form av beroende av internet. Men nu framkommer att en del av behandlingarna mot detta moderna fenomen är mer oroande än själva tillståndet.

Nyligen förbjöd hälsoministeriet i Kina behandlingar med elchocker mot kroniskt internetberoende, skriver The guardian.

Det finns uppskattningsvis 300 miljoner internetanvändare i Kina. Oron växer nu för att tusentals unga kineser är beroende av online-spel och att chatta. Därför har en serie behandlingshem inriktade på att bota de unga surfarna öppnat.

Behandlingsmetoderna oroar

Men nu blir det alltså tydligt att det kan finnas lika stor anledning att oroa sig för en del av behandlingsmetoderna som för själva problemet.

Hälsoministeriet i Kina menar att elchocksteknologin som flera center använder sig av inte är garanterat säker. Användandet av elchocker vid terapibehandling av internetberoende ska därför stoppas.

"Unga blir snabbt beroende"

Tao Ran driver ett välkänt behandlingscenter för internetberoende i en av Pekings förorter. Han säger att hans klinik behandlar omkring 200 patienter per månad.

– Fler internetanvändare betyder att fler riskerar att bli beroende. Unga människor är svagare när det gäller att kontrollera sig själva och när de finner datorspelen fängslande blir de snabbt beroende, säger han till The guardian.