Fråga coachen

HÄLSA

Varje måndag svarar Shirin Rågby Djavidi på frågor om hälsa, kost och träning.

Trött av träning

Jag tränar 5-6 sex dagar i veckan men blir bara tröttare och jag får inte det resultatet jag vill ha. Vad gör jag för fel? Anton

SHIRIN: Det låter som du har blivit övertränad. Det vill säga att du tränar för mycket och kroppen har börjat säga ifrån. Din träning gör alltså mer skada än nytta. Börja med att dra ner träningstillfällena till hälften och lägg sedan om din träning till mer skonsam träning under en period. Låt kroppen få vila och ta igen sig.

Vad kan ersätta den goda glassen?

Sommaren för mig betyder glass. Jag älskar glass under varma sommardagar. Dessvärre lägger jag alltid på mig några extra kilon också. Har du några bra genvägar? Eva

SHIRIN: Dessvärre inte om du vill äta vanlig glass. Men du kan ju testa yougurtglass eller lightglass. Kalorier är alltid kalorier, så du får gå till glassdisken och läsa på innehållsförteckningen. Du kan också göra egen glass – byt ut grädden mot något lättare.

Vad är bäst för att gå ner i vikt?

Vad är bäst om jag vill gå ner i vikt? Sluta med kolhydrater eller fettet? Vi har slagit vad på jobbet. Åsa

SHIRIN: Dra ner på portionerna. Motionera mera. Uteslut inte kolhydrater. Vad det gäller fettet så behöver vi inte fettet i vispgrädde, däremot behöver vi bra fett, som till exempel olivolja, lax och avokado. Vi kan inte bränna fett om vi inte äter fett.

Mejla dina frågor till [email protected]