Åskmoln eller solstråle?

HÄLSA

Så styrs du av vädret

Foto: Toppenväder Solen skiner från en klarblå himmel. Kan det bli bättre? Eller sämre? Det beror på vilken typ du är...

Samma väder – olika humör.

En myser med en bok. En annan tuggar fradga över att semestern sköljs bort i regn.

Aftonbladet tar psykologhjälp för att reda ut varför vädret drabbar oss olika hårt.

”Vädret det blir bara sämre och sämre. Men skulle det bli något hejd på regnet så blev det väl säkert så hett så man inte stod ut.” Så sjunger Svenne Rubins

i svenska folksjälslåten ”Folköl och dunka dunka”.

Medan vissa tycks glädjas lika mycket åt sol och sommarhetta som åt hällregn, drabbas andra av ångest av att vädret på olika sätt försurar tillvaron.

Olika rustade

– För vissa är det så att vad som helst kan få negativ innebörd. Det gäller personer med en depressiv läggning, säger psykologen Ulla Risling.

Hon förklarar att människor helt enkelt är olika rustade att tackla saker som står utanför deras makt.

Ofta har det att göra med synen på omgivningen som grundläggs i barndomen. Om man känt trygghet under uppväxten har man känslomässiga verktyg som gör att man påverkas mindre av yttre omständigheter – som väder.

– Om man är inifrånstyrd så gör det inget med lite regn.

Samtidigt påpekar Ulla Risling att det aldrig är försent att förändras. Väderattityden kan vara en bra markör. Märker man att man reagerar onormalt starkt på väder kan det vara läge att söka hjälp för att bearbeta vad det är som ligger bakom.