12 knep mot underlivsbesvär

Av: Caroline Hougner

Publicerad:
Uppdaterad:
Förebyggande Drick gärna vatten efter sex!
Förebyggande Drick gärna vatten efter sex!

1. Stressa av! Både yoga och meditation har god effekt mot underlivssvamp.

2. Låt underlivet vila när du känner obehag. Inget sex, ingen träningscykel eller annat som nöter mot blygdläpparna.

3. Tvätta underlivet högst en gång per dag och duscha aldrig rakt upp i slidan.

4. Använd specialtvål i underlivet. Det finns intimtvål eller bad- och duscholja som anpassats till underlivets pH-värde.

5. Undvik stringtrosor och tajta byxor – särskilt i syntetmaterial. Bäst är kläder i ren bomull.

6. Probiotiska tamponger kan hålla bakteriefloran i underlivet i balans.

7. Ekologiska mensskydd eller tygbindor kan lindra irriterad hud.

8. Byt tampong och bindor ofta – och tvätta alltid händerna före.

9. Drick gärna efter samlag så att blåsan spolas igenom ordentligt. Gärna citronvatten eller tranbärsjuice som har ett lågt pH-värde som försurar och gör det svårare för bakterier att trivas.

10. Kissa alltid efter samlag så att eventuella bakterier sköljs ur urinröret.

11. Torka dig åt rätt håll – från urinröret bakåt mot ändtarmen. Aldrig tvärtom!

12. Raka rätt. En del tror att rakning kan bidra till besvären. Kan du inte sluta – försök raka dig medhårs så minskar risken för små sår.

De vanligaste diagnoserna

UNDERLIVSSVAMP

Den vanligaste orsaken till kroniska besvär i underlivet. Har blivit svårare att bli av med och allt fler får återfall. Ofta blir de inre blygdläpparna röda och svullna. En del får även en vit kesoliknande flytning. Fler partnerbyten, konstant stress och ökad användning av antibiotika mot klamydia och urinvägsinfektioner tros öka risken.

Så slipper du svampen: Låt underlivet vila så att vävnaden får läka ordentligt. Undvik allt för tajta byxor och underkläder i syntetmaterial. Använd aldrig vanlig tvål när du tvättar underlivet. Ibland krävs läkemedel. Får du tillbaka problemen trots två receptfria behandlingar bör du gå till doktorn.

VAGINAL ALLERGISK DERMATIT (kontaktirritation)

Uppstår då huden blir irriterad av vissa material som finns i underkläder, bindor och tamponger. Svårt att upptäcka om man inte hittar ett samband mellan be-

svären och olika material.

Så slipper du irriterad hud: Ekologiska mensskydd har förts fram som ett bra alternativ om man inte tål vanliga trosskydd, bindor och tamponger som ofta innehåller både kemikalier och syntetiska material.

BAKTERIELL VAGINOS (slidkatarr)

Innebär att bakteriefloran i underlivet tunnats ut och pH-värdet blivit för högt. De naturliga flytningarna ändrar karaktär och det både svider och kliar. Beror ofta på att vi byter sexpartner, dålig hygien hos partnern, tajta kläder, stress, mens eller hormonförändringar. Obalansen går endast att upptäcka med hjälp av mikroskop. Läkaren bör dock göra en gynekologisk undersökning för att vara säker på att det inte är underlivsinflammation.

Så slipper du obalans: Surgörande gel, kapslar och vaginaltabletter med mjölksyrabakterier finns liksom probiotiska tamponger som ska förebygga problemet och lindra besvären. Även receptbelagd antibiotika finns.

URINVÄGSINFEKTION (blåskatarr)

En infektion i urinblåsan som var vanligare förr. Känns som att kissa glasskärvor ungefär och trots att du känner dig kissnödig kommer bara ett par droppar. Upptäcks lätt med urinprov. Vid återkommande urinvägsinfektioner bör man få remiss till sjukhus för att se om det kan bero på missbildning eller urinstenar.

Så slipper du infektionen:

Penicillin. Ofta räcker en enda behandling.

! Kvinnor efter övergångsåldern kan naturligtvis också få besvär i underlivet. Detta beror oftast på att de lider brist på kvinnligt könshormon, vilket gör att urinvägarna lättare blir irriterade med ökad benägenhet för slidkatarr, urinvägs- och blåsinfektion.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN