Testa Mijas bygglovsdiet

Publicerad:
Uppdaterad:

Mija snickrade ihop ett eget program med välbalanserad kost, yoga och regelbunden träning.

Välmående Mia Kinning gick upp 20 kilo efter att hon slutat röka. Nu har hon bytt ut sina dåliga vanor och mår bättre än någonsin.
Foto: Börje Thuresson
Välmående Mia Kinning gick upp 20 kilo efter att hon slutat röka. Nu har hon bytt ut sina dåliga vanor och mår bättre än någonsin.
Bygglovsgänget Mats "Matte" Carlsson, Willy Björkman och Mija Kinning sommaren 2006.
Foto: Foto: Magnus Skoglöf/TV4
Bygglovsgänget Mats "Matte" Carlsson, Willy Björkman och Mija Kinning sommaren 2006.

Mija kommer emot oss i den bländande vårsolen med raska steg i grova kängor, svarta jeans, midjekort jacka och solglasögon. Sedan tio år tillbaka är hon bosatt på en ö ute i Lilla Värtan, fem kilometer norr om Stockholm. Det är här Mija laddar om batterierna efter jobb och långa inspelningsdagar med ”Bygglov”

– Det här är det ultimata boendet för mig, jag älskar det och var överlycklig när jag till slut fick möjligheten att köpa mitt lilla hus här på ön, berättar Mija, och sveper med en gest ut över vattnet. Det är som att bo ute i skärgården fast det bara tar några minuter in till fastlandet och stan.

Under de sista två säsongerna i ”Bygglov” har det tydligt synts hur Mija minskat i storlek och hon har uppvisat en vältränad och stark kropp. Men vägen dit har kantats av sockersug och nikotinbegär.

Socker ersatte cigaretterna

– Jag var dum nog att börja röka när jag var över 20 år och blev snabbt beroende. Två paket om dagen var min ranson och morgonen började alltid med fyra ”härliga” pinnar. I efterhand som ”nykter nikotinist” inser jag att cigaretterna faktiskt fick styra stora delar av mitt liv erkänner Mija.

Hon visste att det var ett osunt beteende och att det inte riktigt var hennes riktiga jag.

– När mina bröder fick barn kändes det fel att jämt och ständigt lukta rök. Jag bestämde mig för att avsluta min relation till nikotinet. Men att göra det på egen hand var aldrig ett alternativ.Med samma handlingskraft och disciplin som hon i ”Bygglov” ser till att stygn, spik och skruv kommer på rätt plats och på rätt tid gjorde hon obarmhärtigt slut med sina nikotinkompisar.

Men en ovana leder oftast till en annan och Mija ersatte nikotinet med socker. Lika bra som hon varit på att röka blev hon på att äta och dricka sött. Det var ingen hejd på det, berättar Mija och knycker uppgivet på axlarna.

– Coca-cola, godis, kakor på lösvikt – min ursäkt var att det är bra att ha hemma för eventuella gäster. Men jag konsumerade allt snabbt på egen hand och gick fort upp i vikt. Inte ens när jeansen stannade vid knäna reagerade jag konstaterar Mija krasst. Jag köpte bara nya och större byxor.

Hittade knöl i bröstet

– Kommentarerna från mina tre bröder ochmin kollega Matte var inte alltid så nådiga. De var ovana att se mig i storlek XL. Vändpunkten kom när Mija för knappt tvåår sedan upptäckte en knöl i bröstet. Mammografi, finnålspunktering och ultraljud visade lyckligtvis att det var en godartad knöl som Mija upptäckt.

– Jag blev då medveten om att man faktiskt bara har en kropp säger Mija allvarligt. Tack vare den händelsen gjorde Mija en hälsoundersökning i november 2007. Vågen talade sitt tydliga språk – 20 kg över hennes normalvikt. Nu var det slutmumsat.

– Eftersom jag börjat känna av problem som ryggont, trötthet och dålig hållning anlitade jag Marita, en personlig tränare som satte ihop ett kanonprogram för mig. Ett program jag kunde använda mig av ute, ett annat hemma och ett anpassat för hotellrum när jag spelar in ”Bygglov”.

Yoga ger mig en oerhörd kraft

Som hängiven yogautövare inleder hon varje morgon med ett minst 40 minuter långt ashtangayogapass.

– Kom får du se, säger Mija och vi går upp till ett loft som hon inrett till ett tränings- och arbetsrum. Med stora fönster, vita golv och väggar blir det en perfekt plats att starta dagen på. Esteten i Mija gör sig påmind i form av en svart yogamatta och en blygrå pilatesboll i kontrast till det vita.

– Jag tar en dusch och dricker en kopp te på fastande mage, sen gör jag min yoga. Det är inget som jag upplever som ett måste eller något jag tvingar mig till. Ungefär som att borsta tänderna – jag bara gör. Yogan ger mig en oerhörd kraft och mental styrka som knappt går att beskriva. Jag önskar bara att fler skulle upptäcka tjusningen med yogan och vad den faktiskt tillför.

– Den ger mig närvaro, disciplin i vardagen och dessutom fina armmuskler säger Mija och visar upp slimmade och starka överarmar.

Löpning och långa power-walks ingår också i Mijas dagsprogram.

– Jag springer eller går nästan varje dag då jag är hemma. När vi ligger ute med ”Bygglov” är både Matte och jag måna om träningen. Det första vi frågar om i varje hotellreception är var vi hittar bra mat och schyssta gång och löpställen.

För att slippa energifattig och dålig kost som ibland erbjuds på hotell och närliggande restauranger ser inspelningsledaren till att det alltid finns frukt och nötter som mellanmål. Ett kylskåp finns alltid till hands på ett eller annat sätt, om inte på rummet så på inspelningsplatsen i familjens kyl.

Det går utmärkt att undvika alla fällor förklarar Mija.

Byter pasta mot bönor

– När du är på krogen ber du personalen att rensa upp din rätt från potatis, polerat ris eller pasta, och byta ut det mot exempelvis bönor. Oftast har köket någon form av baljväxt tillhands och en fet sås byts mot en sallad eller råkost. Se till att fisken eller köttbiten är grillad och inte stekt eller panerad. Med ett ”survivalkit”bestående av nötter, frukt, bär och keso på hotellrummet är mellanmålen fixade. Då finns inga ursäkter för att trycka i sig skräpmat.

Mija har fått en del uppmärksamhet tack vare sin viktminskning, men betonar att smal inte behöver vara lika med snygg. Det är påtagligt att Mija mår bra och att hon lever som hon lär. Hon har en fräschör och utstrålning som kommer inifrån en sund kropp med goda vanor.

– Jag mår så otroligt bra, inte bara för att jag är smalare utan för att jag vet att jag tar hand om min kropp på det bästa sätt jag förmår.

– Äntligen har jag hittat nyckeln till min kropps välmående.

Tina Gardsten

Publicerad: