Livsfarlig bantning

HÄLSA

Smalpiller kan leda till döden

Bantningspreparat med det farliga ämnet efedrin finns att köpa på flera svenska Internetsajter. Men försäljningen är olaglig. Substansen är läkemedelklassad och ska inte användas av privatpersoner.

– I värsta fall kan efedrinbruk leda till döden, säger läkare Yvonne Linné.

Foto: andreas LUNDBERG

Att preparaten säljs på Internet betyder alltså inte att de är tillåtna.

– Efedrin används för att höja hjärtfrekvensen vid operationer och är inget man ska experimentera med själv, säger läkare Yvonne Linné.

Efedrin har starka likheter med drogen amfetamin. Liksom amfetamin har efedrin en stimulerande effekt på centrala nervsystemet. Substansen blockerar hunger- och sömnkänslor samt höjer smärttröskeln. Kroppens "varningssystem" sätts ur funktion och känner inte av om den behöver mat eller vila.

– Efedrin stressar kroppen, den går på högvarv hela tiden. Risken är att hjärtat inte orkar till slut. Det kan leda till allvarliga hjärtproblem, eller i värsta fall döden, säger läkare Yvonne Linné.

Synefrin

Synefrin, ett ämne som liknar efedrin, används också i bantningspreparat. Även synefrin kan ge biverkningar på hjärta och kärl.

Synefrin kan utvinnas ur citrusfrukter. "Citrus aurantium" eller "Extrakt från Citrus aurantium" i innehållsförteckning innebär att produkten innehåller synefrin, även om det inte anges.

Biverkningar

Användning av preparat med efedrin eller synefrin kan leda till allvarliga biverkningar på hjärt- och kärlsystemen. Kombination med andra stimulantia, till exempel koffein, ökar ytterligare risken för allvarliga skador.

Personer med högt blodtryck och hjärtproblem är extra utsatta.

– Man kanske tror att man är frisk och att det är riskfritt att använda såna här preparat, men gör du det pressar du kroppen till det yttersta, man laborerar på en ganska hög nivå. Som läkare avråder jag starkt från att köpa såna här preparat.

– Luras inte av att de är lättillgängliga via Internet, de är ändå olagliga. Händer det något har du inget skydd, säger Yvonne Linné.

Varning!

Viktklubb avråder starkt från att köpa bantningspreparat med efedrin eller synefrin. Substanserna kan även förekomma under följande namn:

Efedrin

Efedrin är en växt av släktet Ephedra. Det verksamma ämnet i alla ephdraväxter är efedrin.

Ammi Bohlin