”Hur ska en soffpotatis som jag börja träna?”

Av: 

Zendry Svärdkrona

Träning

Träningsexperten Petra Thorén chattade med läsarna

Petra Thorén: Hej alla träningsugna! Hoppas att sommaren är skön och att ni har ny energi inför hösten. Nu är jag på plats för att svara på era frågor.

Moderator: Välkomna alla som vill chatta, och välkommen Petra Thorén! Då sätter vi igång! Första frågan kommer från Dagobert:

Dagobert: Hur ska en soffpotatis som mig få motivation att börja träna? Vet inte riktigt hur jag ska få för mig att börja röra på mig. Har du något klokt förslag tro?

   Petra Thorén: Hej! Det viktigaste är att du hittar något som är roligt, vad det sedan är spelar mindre roll. Men drivkraften att vilja måste finnas där. Testa dig fram: prova på bollsporter, gå på gym och testa olika träningsformer och anläggningar, Försök också få med en kompis, det är alltid lättare att motivera varandra när man är två. När du väl fastnat för något försök planera in motionen två-tre dagar i veckan, så den verkligen blir av.

madelen: hej!

Jag ska gå ner ivikt är 173 väger 92 men har stark och rätt mkt muskler. jag vill inte styrketräna frö ajag vill inte bli större i muskelomfång. jag vill satsa på bra förbränningsmotion? vilket är det b ästa ? Är stavgång mer effektviare än jogging och vanlig promenad?madde

   Petra Thorén: Hej Madde! Jag tycker att du ska kombinera styrketräning med konditionsträning - du behöver inte vara rädd att få stort muskelomfång om du tränar lite styrka. När det gäller förbränningsträning så är det effektivt att variera lite tuffare kortare pass där du kommer upp i en hög puls, men längre pass med lägre puls. Vad du gör är mindre viktigt, det handlar om intensiteten. Du kanske inte kan promenera utan måste jogga för att få upp pulsen, då ska du göra det. Ett bra hjälpmedel är en pulsklocka, då kan du se hur du ligger till i intensitet. Komplettera gärna med morgonpromenader, före frukost, som är effektivt för fettförbränningen. Lycka till!

Petra: Hur ska jag komma igång med löpningen i höst? Försöker mig påp detta varje år, men ger alltid upp efter en vecka eller två...

   Petra Thorén: Hej! Du kan rivstartar och kör för hårt så du tröttnar snabbt? Tänk på att kroppen är lite trögstartad om du har tagit det lugnt hela sommaren. Börja första veckan med raska promenader, tre-fyra dagar i veckan. Andra veckan börjar du småjogga under promenaderna och sen ökar du inslaget av löpning efter hand som du orkar mer. Gör en plan - en rimlig sådan - på hur långt du ska springa varje vecka och följ den och var nöjd med det. Locka gärna med en kompis ut om man är två så är det lättare att springa, du kan också föra träningsdagbok där du noterar och märker av dina framgångar - det är en sporre. Varför inte satsa på ett kortare motionslopp i höst, så du har ett mål med träningen,

: hejsan jag undrar om man kan träna för att få brösten mindre och fastare?

   Petra Thorén: Hej! Du kan inte träna själva brösten, du har inga muskler där. Men genom att träna bröstmuskulaturen och bålens muskulatur kan du få en vis förändring. Inte minst bålen genom att skaffa den en fin hållning som gör att du "bär upp" bysten på ett annat sätt. Försök också med konditionsträning, kvinnor tappar ofta vikt kring bysten snabbt - på gott tycker en del, på ont för andra,

aik: Hej! Jag är en 28-årig kille som styrketränar ett par gånger i veckan. Spelar dessutom squash. Kör bakvända crunches och pallar 60 kilo (max) i magmaskinen. Men får inga magrutor, trots att jag tränat regelbundet i tre år. Vad gör jag för fel?

   Petra Thorén: Hej! Du verkar ju köra på riktigt bra, men både konditionsträning och styrketräning - fortsätt med det. Variera din träning för magen - kör olika övningar för att komma åt hela muskulaturen i magen. Träna också ryggen för att hålla balans i bålen. Många gym erbjuder så kallade corepass, finns det på ditt gym så testa det - där får du verkligen en genomkörare för magen. Se också över din kost. Du kanske kan dra ner på fettet, eller öka proteininslaget? Äter du inte bra så få du inte lika bra resultat av din träning. Lycka till!

stumpen: Hej Petra. Jag är en småbarnsmorsa som har ont om tid. Jag väger lite för mycket. Har börjat äta vettigare och mindre, och börjat gå raska 20-minuterspromenader tre gånger i veckan – det är allt jag hinner! Ibland känns det meningslöst, det är ju så lite, det ger säkert ingen effekt alls. Vad ska jag göra?

   Petra Thorén: Hej stumpen! Ge inte upp! Som småbarnsmamma vet jag själv hur svårt det är att få tiden att räcka till - man åtsidosätter gärna sina egna behov dessutom. Dina promenader är en mycket god start. Efter hand kan du börja springa delar av promenaderna så får du lite högre intensitet och gör av med mer energi. Om du har möjlighet så kör lite styrketräning när du kommer hem - barnen kan vara med. Jag brukar kasta boll till min kille när vi kör situps och ryggresningar, sen kan man sätta på lite kul musik och låta dem röra sig samtidigt som du kör lite hantelgympa. Funkar inte det, så kan du satsa på en träningsvideo som du kan köra hemma en-två dagar i veckan när barnen lagt sig.

mariss: Hej Petra, Kan man bli "övertränad" genom att köra poweryoga i princip varje dag i veckan eller är det helt okej?

   Petra Thorén: Hej! Musklerna behöver vila och även om poweryoga kan kännas som en lugnare träningsform är det tufft för muskulaturen. Du tränar bålen mycket och armarna rejält, därför tycker jag att du ska ge kroppen en dags vila mellan dinga yogapass. Försök då hellre ta en promenad varannan dag!

becky: Hej jag har nyss börjat träna för man måste komma igång nångång. Det bilr lättare när man hållt på ett tag plus att jag äter nyttigt på alla dagar förutom på lördagar då kan jag frossa har jag bestämt e

det ett bra schema?Sen undrar jag oxå hur långt tid det tar innan jag märker nån skillnad? Min bror säger att det tar minst 2månader så syns resultat e det sant? tacksam för svar

   Petra Thorén: Hej Becky! Kul att du är igång, du verkar ha hittat en form som passar dig - det är kanon, fortsätt så. Lite mys måste man också ha för att själen ska må bra. Din bror har rätt i att det tar tid för resultat, sex till åtta veckor ungefär på styrketräningen. Konditionsträningen kan du känna av förbättringar snabbare däremot. Flåset ökar ganska snabbt och du känner att du orkar mer. Det är inte bara resultaten på vågen som räknas, utan känslan i kroppen, hur kläderna sitter etc - det är väl så viktiga resultat. Kör hårt!

: }Sara: Vilka pass på ett gym bör man undvika om man har problem med benhinnor?

   Petra Thorén: Hej Sara! Först och främst bör du se över dina skor, så du har bra skor som inte är utslitna. Du ska vara försiktig med dina benhinnor så du inte drar på dig något kroniskt. Stretcha noga efter varje pass. Du kan förstås köra alla styrkepass, yoga och body balance etc. Spinning bör också funka, men var lite varsam med danspass, step och aerobics. Får du fortsatta problem bör du söka upp en sjukgymnast som kan hjälpa dig, du ska ju inte behöva avstå dina favoritpass i all framtid.

Moderator: Då var det dags för sista frågan, som kommer från Sussi.

Sussie: Hejsan! Jag har och en kompis har bestämt oss för att börja träna. Styrketräning två gånger i veckan, och dans en gång i veckan. Va tycker du om de? De vi vill uppnå med vår träning är att gå ner några ett par kilo, bli starkare och få bättre kondition. Kommer de att lyckas med två styrketränings pass i veckan, och ett danspass?

Jag kan ju nämna att vi är 17 år gamla, och ingen av oss är direkt överviktig.

   Petra Thorén: Hej Sussie! Kul att du och din kompis planerar att köra tillsammans. Det låter som en jättebra plan, att både få styrketräningen - som ni bör köra igång försiktigt med och gärna med hjälp av intruktör. Försök att jobba mycket funktionellt, och med kroppen som egen belastning. När det gäller dansen är det ett fantastiskt sätt att få motion samtidigt som du tränar kroppshållning, kroppsuppfattning och balans. sen hur stor konditionseffekten blir beror på vad det är för dans - om det är dansaerobics, funk eller liknande ger det bra konditionsträning. Är det lugnare så kan det vara bra att komplettera med ett pass annan konditionsträning. Tänk på vardagsmotionen - att gå i trappor istället för ta hissen etc är bra. Glöm inte bort att äta ordentligt, kroppen behöver mycket mat nu när du ska igång och träna. Lycka till!

Moderator: Det var allt för idag! Tack alla som chattat, och tack Petra Thorén!

   Petra Thorén: Tack alla som ställt frågor, och hoppas att ni som inte fått svar ändå kan få en del inspiration av chattet. Välkomna att chatta när det är dags nästa gång. Lycka till med träningen - alla!

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Träning