”Min man är förslappad”

HÄLSA

Träningsexperten Annika Sjöö svarar på läsarnas frågor

Foto: Det går att väcka liv även
i insomnad träningslust. Att träna tillsammmans hjälper.

Annika Sjöö svarar

Foto: Fråga mig! Är det något du undrar över? Skicka mig dina frågor på: [email protected]

MIN MAN ÄR HELT FÖRSLAPPAD

Hur kan jag få min man att börja tänka på sin hälsa? Som ung var han väldigt aktiv, men när hans arbetsliv började blev han som förslappad! Nu 12 år senare rör han sig inte mer än i jobbet där han mest kör bil eller sitter vid dator/telefon. Han äter oregelbundet och hoppar ofta över frukosten och ibland även lunchen. Han orkar lite, har dåligt humör, är stressad och har högt blodtryck. Jag vet att du inte är läkare, men kan du hjälpa oss på något sätt?

- Orolig fru

SVAR: Nej, jag är absolut ingen läkare, men jag kanske kan komma med några goda råd ändå. Din man behöver bli mer medveten om hur han påverkar sin hälsa negativt genom att leva som han gör. Det är inte alltid lätt att lära en ”gammal hund att sitta” men jag tror att lusten ändå går att hitta eftersom han var aktiv som yngre! Vad var det som inspirerade honom då? Vad fick honom att prioritera bort fysisk aktivitet? Kanske du kan försöka hjälpa honom att väcka lust­en igen genom att ta med honom på olika pass? Tjat är inte alltid den bästa vägen, även om det är svårt att låta bli! Kanske har ni någon kompis till familjen som han skulle kunna träna med? Då blir det både roligare och svårare att dra sig ur. Du kan även påverka mycket av det han äter genom att laga god och hälsosam mat hemma (som även han äter). Det mår ni ju båda bra av! Uppenbarligen trivs varken du eller han i den situation ni befinner er i nu och du behöver göra honom uppmärksam på detta.

JAG VILL TOPPA FORMEN TILL TESTET

Om fyra veckor ska jag göra ett konditionstest på löpband. Hur får jag snabbast upp konditionen till dess? Jag tränar i dag bodytoning/step 3 gånger/vecka + powerwalks.

- Susanne

SVAR: Fyra veckor är ganska kort tid, men visst kan du känna skillnad till dess. Jag tycker absolut att du ska träna löpintervaller. Konditionen förbättras snabbt och avsevärt med dessa och du kommer att känna skillnad fort. Men var samtidigt försiktig då snabba löpintervaller är en påfrestande belastning för kroppen, så kör dem inte för ofta eller för tätt, 1–2 gånger i veckan är lagom. Du kan till exempel köra 400 meters-intervaller, 1 minuters-intervaller eller varför inte 30 sekunders-­intervaller? Att träna bodytoning och step är jättebra, men om syftet är att snabbt förbättra konditionen så skulle jag satsa på ännu mer konditionskrävande träning.

SPRINGER MAN BORT MUSKLER?

Min son är 18 år och tränar en hel del styrketräning/bodybuilding och han börjar bli rätt ”biff­ig”. Han tränar numera ingen kondition alls, utan satsar helt på styrka. Nu till min fråga: Jag menar att om han även tränar kondition, som till exempel löpning, så kommer han att orka lyfta mera. Han å andra sidan (anar att det gäller majoriteten av styrketränare) menar att han förlorar muskelmassa om han även kör konditionspass. Vad är egentligen rätt?

 - Mvh Tony

SVAR: Om det är bodybuilding din son vill hålla på med, så har det ingenting med konditionsträning att göra. Om syftet endast är att bli så stor som möjligt (som i bodybuilding) så är inte konditionsträning att föredra. Men ur hälsosynpunkt är det alltid bra att även ägna sig åt kondition! Så det beror helt enkelt på syftet.

Annika Sjöö

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning