Slappa med gott samvete!

Inre hälsa

Svårt att släppa taget om jobbet och tagga ner på semestern? Men du, det är faktiskt det allra bästa du kan göra – både för hälsan och karriären!

Det kan kännas svårt och riskfyllt i vårt uppkopplade samhälle att stänga av datorn, telefonen och inte minst jobbtankarna för att på riktigt ta helg eller semester. Rädslan för att gå miste om något, glömma vikt­iga saker eller behöva ”starta om” hjärn­an efteråt håller oss konstant uppkopplade både digitalt och i huvud­et. Alternativet är förstås att stänga av, släppa taget och göra det som faktiskt skulle gynna oss allra mest, nämligen att vila och göra något riktigt roligt, njutbart och återhämtande. Men den tanken är både ovan och skrämmande för många, trots att det är precis vad vi behöver för att kunna göra den där omstarten efter ledigheten.

Arbeta bättre med bus

För hur oseriöst, onödigt och syndigt det än kan låta att ägna sig åt enkel, hedonistisk och rent av barnslig glädje är det faktiskt helt avgörande för att du ska må bra, få plats för nya idéer och göra ett bra jobb efteråt. Inom lyckoforskningen har man på senare år börjat under­söka­ vad som skiljer människor som mår bra och trivs med sina liv från dem som inte gör det. Det visar sig att förmågan att prioritera att ha kul och uppskatta glädjeämnen i vardagen är helt avgörande. Det gör oss inte bara lyckligare utan också mer framgångsrikainom områden som äktenskap, vänskapsrelationer, inkomstnivå, prestationsförmåga och fysisk hälsa. Det är nämligen genom att prio­ritera att må bra och ha kul som vi fyller på batterierna, öppnar oss för nya tankar, blir bättre på att hantera stress och förvandlas till mer kreativa och sociala personer.

Ta det oseriösa på allvar

I själva verket skulle de flesta må, fungera och prestera betydligt bättre både på jobbet, i relationer och livet i stort om de tog sina behov av lek, skoj, bus, flirt och annat ”oseriöst” på större allvar. Det är med andra ord både roligt och viktigt att prioritera att ha riktigt kul. Och när passar det bättre att öva upp den förmågan än under semestern?

Slappa tips

Prova saker

Plocka fram nyfikenheten och gör något du aldrig tidig­are provat. Oavsett om du bestiger ett berg eller har picknick på balkongen, gör det med ett öppet och barnsligt sinne och njut av att inte veta vad som kommer att hända härnäst.

Vistas utomhus

Få saker kan skapa distans till

en stressig vardag som naturens skönhet och storhet. I jämförelse med havet eller en solnedgång får världsliga ting perspektiv.

Träffa folk

Om det är något som är helt avgörande för att vi ska må bra och njuta av livet är det umgänge med personer vi tycker om. Prova någon av de andra punkterna tillsammans med familj och vänner.

Flirta på

Den kanske roligaste leken av alla… Njut av att vara med din partner eller bara av att byta ett flirtigt ögonkast med en främling över bågarna på solglasögonen.

Rör på dig

Om det är något som hjälper hjärnkontoret att slappna av en stund är det att låta kroppen ta över. Ge dig

ut och spring, bollsporta, simma i

en sjö. Gör allt roligt, inspirerande och skönt du kan komma på där du använder kroppen i stället för hjärnan.

Lek med barn

Lär av en mästare. Barn är naturliga experter på att vara i nuet, uttrycka behov och vara helt äkta tillsamm­ans med andra människor. Inspireras av deras leklust, energi och kravlöshet.

Lyssna på musik

Om det är något som i alla tider fått människor på gott humör är det att spela, sjunga och dansa, eller titta och lyssna på någon annan som gör det. Gå på konsert, ta med gitarren ut i trädgården eller varför inte börja dagen med att dansa till riktigt peppande musik redan före frukost?

Linnea Molander

ANNONS EXTERN LÄNK

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja - läs mer här.

Wellness

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Inre hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa