Gadda dig i form

HÄLSA

Ny teknik: mät din träning med en tatuering

Foto: Thinkstock

Framtidens tatueringar kommer kunna innehålla betydligt mer än bara färg. Ett teknikföretag har utvecklat high tech-tatueringar som mäter dina träningsresultat, på samma sätt som ett aktivitetsarmband.

Aktivitetsarmband är ett sätt att få bättre koll på din träning. Men de säger inte allt och det kan vara lätt att glömma att ta på dem.

Nu har teknikföretag börjat titta på hur det går att ta teknologin vidare, exempelvis genom att ha små datorer i träningskläder.

”Tech tattoo”

Amerikanska hälsosajten Shape.com berättar hur Texasföretaget Chaotic Moon Studios har tagit det hela ännu längre. De meddelade nyligen att de har tagit fram en ”tech tattoo” ­– en aktivitetsmätare som tatueras in i din hud, ihop med en snygg tatuering.

Med små, små datorchip i en aningen upphöjd tatuering kommer du i framtiden kunna mäta allt från hur många steg du tar till träningstid och puls.

Inne i din hud

Eftersom aktivitetsmätningen görs inne i din hud kommer du också kunna övervaka sådant som kroppstemperatur, blodsockernivå och ämnesomsättning.

– Det här är teknik som går bortom dagens aktivitetsmätare. Du kan fästa den på din kropp en gång om året och kontinuerligt rapportera in resultaten till din läkare. Om något verkar vara fel kan läkaren kontakta dig, säger Eric Schneider, kreativ utvecklare på Chaotic Moon till Shape.com.

Han menar att tekniken också skulle kunna användas för att positionsbestämma var personer befinner sig, som en virtuell plånbok och integreras med tekniska system i ditt hem eller din bil.

Fler användningsområden

Även om tekniken finns utvecklad lär det dock ta ett tag till innan vi kan trycka på armen för att starta tvättmaskinen när vi är på väg hem eller för att få bilen att stanna om vi somnar vid ratten. Och låter det för avancerat för din smak så lovar utvecklarna att det också är enkelt att ta bort din it-tatuering om du tröttnar.

Malin Kaldo

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning