Rensa dig till bättre sex och sömn

Publicerad:
Uppdaterad:

Dålig sömn och dåligt sexliv? Det kan bero på hur det ser ut i sovrummet.

Feng shui-städa. Att rensa ut i hemmet då och då kan vara läkande.
Foto: Magnus Selander
Feng shui-städa. Att rensa ut i hemmet då och då kan vara läkande.

– Vi påverkas av omgivningen även när vi sover. Ta bort allt som ligger och skräpar under sängen, ovanpå skåp eller bakom dörren. Sovrummet ska vara en fristad, säger Agneta Nyholm Winqvist, författare till boken ”Feng shui i våra hem”.

Vi tillbringar mest tid i sovrummet, cirka 3 000 timmar per år. Det kan därför vara bra att börja med sovrummet när vi vill förändra våra hem, anser hon.

– Ta om möjligt bort datorer, tv, telefoner, tidningar och släktporträtt som kan distrahera oss när vi ska sova eller ha sex, säger hon.

Hemmet avslöjar hur vi mår

Vårt hem kan avslöja hur vi mår, enligt den österländska läran feng shui.

– Hemmet ska vara en källa till kraft och glädje där vi kan ladda batterierna. Många känner sig kraftlösa i dag och har brist på energi. Det är ett stort problem. Vi bör därför satsa tid och energi på att inreda hemmet trivsamt och behagligt. Man kan till exempel försöka kosta på sig en bra säng eller kanske en öppen spis, säger Agneta Nyholm Winqvist.

Har du ett stressigt och hektiskt liv är det viktigt att hemmet ger stillhet och lugn, menar hon.

– Man kan vilsamma färger som blått, turkos, lila och grönt i till exempel kuddar och gardiner. En vattenfontän kan porla stilla i ett hörn. Man kan stänga av radio och tv som bara står på och inte ha för många klockor i bostaden.

Har du ett tråkigt och passivt liv kan hemmet ge dig ny kick och energi.

– Då kan man använda mer aktiva färger som gult, orange och rött som piggar upp.

Arbetsplatsen ska vara bekväm

Ett hem eller en arbetsplats ska kännas säker och bekväm.

– Kroppen registrerar undermedvetet omgivningen. Vassa hörn på glasbord, obekväma stolar och höga trösklar kan göra att man omedvetet spänner sig.

Dörrar ger till exempel alltid en oroskänsla undermedvetet, enligt feng shui. När vi ligger och sover eller sitter och arbetar ska vi därför, enligt feng shui, vara i kraftposition.

– Sängen eller stolen ska stå mot en stadig vägg. Vi ska ha stöd på sidorna, med sängbord eller växter, till exempel, och ha fri sikt framåt så att vi kan se dörren. Då känner vi oss tryggare på ett djupare plan. Vårt undermedvetna kan slappna av även när vi sover.

– Har vi till exempel skrivbordet mot väggen och ryggen mot dörren, så att vi inte ser vad som händer bakom oss, ökar stresshormoner i salivprov.

4 frågor att ställa till dig själv

Röj så här för att du ska må bättre

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN