Så vill de få svenskarna att sluta sitta still

avKarin Holmberg

HÄLSA

Många svenskar tränar flera gånger i veckan.
Ändå är vi ett av de länder i Europa som är som mest stillasittande. Hela nio timmar om dagen sitter barn och vuxna stilla i snitt – det är något som Generation Pep vill förändra med kampanjen Upp & hoppa Sverige.
– Vi vill ta tag i problemet med hur stillasittandet påverkar vår hälsa och få alla att få in lite mer rörelse i vardagen, säger Marika Kehrer kommunikationsansvarig på Generation Pep.

Generation pep är en icke vinstdrivande organisation som startades av Kronprinsessparet sommaren 2016. Organisationens mål är att alla barn och unga ska vilja och få möjlighet att kunna leva ett aktivt liv. Bakom organisationen står flera välkända företag som alla bedriver olika aktiviteter inom ramen för Generation Pep och man har också ett gäng peppare som är ambassadörer för organisationen. Carolina Klüft, Mårten Nylén, Johan Glans och Peter Forsberg är några av de som ställer upp i kampanjen Upp & hoppa Sverige som lanserades den 31 januari.

– Vårt arbete handlar framförallt om barn och unga men i den här kampanjen ville vi vända oss även till vuxna. Om man vill göra en förändring så är det viktigt att man får med sig vuxna som förebilder, säger Marika Kehrer.

Foto: John r Images/Lena Granefelt
Många barn och ungdomar i Sverige rör sig mindre betydligt mindre än de borde.

Nio timmar – varje dag

För även om vi i Sverige är duktiga på att träna mycket så sitter vi stilla oroväckande mycket varje dag. Hela nio timmar om dagen är snittet för både barn och vuxna. Rekommendationerna är att barn ska röra på sig minst 60 minuter om dagen men i dag är det bara runt en tredjedel av pojkarna och en femtedel av flickorna som når upp till de rörelsemålen. Värst är det, enligt Marika Kehrer, på helgerna då barn och ungdomar rör sig mindre än på vardagarna.

– Många av vår tids tekniska hjälpmedel som telefoner och datorer har gjort att vi blir mer stillasittande. Innan behövde man till exempel fysiskt ta sig till möten och annat, nu kan man bara trycka på en knapp och sitta still på stolen. Även om det är fantastiskt så är det ibland ur ett hälsoperspektiv mindre bra, säger Mårten Nylén PT, hälsocoach och en av ambassadörerna för Generation Pep.

Negativa hälsoeffekter

Att vara stillasittande kan nämligen leda till en rad negativa hälsoeffekter. Studier visar att vuxna blir tröttare, mindre effektiv och att risken ökar för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa cancerformer. En studie visar till och med att avsaknad av fysisk aktivitet leder till förtida död för lika många människor som rökning gör.

Men forskningen visar också att det inte behövs så mycket för att få positiva effekter. En bensträckare på en minut kan ha goda effekter på hälsan och medföra bland annat lägre midjemått, finare blodfetter, lägre inflammationspåslag och bättre sockerbalans hos vuxna.

– Det handlar om att på ett enkelt sätt få in mer rörelse i sin vardag. Ta en promenad till jobbet, välj trapporna istället för hissen och hitta på aktiviteter med barnen istället för att sätta er framför teven. Framförallt tycker jag att det är viktigt att starta med sig själv. Barn gör ju inte som vuxna säger utan som vuxna gör. Vill du att dina barn ska röra sig mer i vardagen så gäller det att vara en bra förebild och skapa goda vanor och en hälsosam livsstil för hela familjen, säger Mårten Nylén.

Foto: Magnus Liam Karlsson
Mårten Nylén är en av ambassadörerna för Generation Pep.

”All rörelse är bra”

Som peppare har Mårten Nylén bland annat spelat in en kort film där han ger exempel på enkla övningar som kan vara bra att göra under dagen. I den ger han förslag på övningar som benböj, gå på stället och tåhävningar.

Hur många gånger om dagen tycker du att man ska göra övningarna?

– Jag tycker man ska försöka ta minst en rörelsepaus om dagen och gärna fler. Sen kan man välja själv vilka övningar man ska göra, det viktigaste är att man faktiskt bryter stillasittandet och rör sig. Det kan vara så enkelt som att gå upp och gå ett varv på kontoret. All rörelse är bra, väljer du något enkelt är det större chans att du faktiskt gör det och det är det viktigaste, säger Mårten Nylén.

Tips från Generation Pep på hur du kan bryta stillasittandet!

* Bryt stillasittandet var 30:e minut

• Skaffa höj och sänkbart skrivbord och använd det

• Använd äggklocka vid datorn eller pausprogram

• Ha walk and talkmöte, ”promenadmöten”

• Välj ett matställe en bit bort

• Parkera längst bort på parkeringsplatsen

• Bjud in till söndagspromenad 

• Gå med barnen till skolan

• Smyggympa i bilen, på flyget, i möte

• Tänk ”rörelse” istället för motion

• Köp stavar

• Stå och prata i telefon

• Res dig upp i reklampausen på tv

• Åk kommunalt, gå en bit

• Skaffa hund

• Ta trappan

ARTIKELN HANDLAR OM