Nytt piller lindrar vid klimakteriet

HÄLSA

...men det kan finnas risker med växtöstrogen

Nu lanseras ett nytt alternativ till östrogen mot klimakteriebesvär.

Enligt upphovsmännen ger det nya naturmedlet bättre effekt - utan biverkningar.

Men metoden är också ifrågasatt.

Det nya medlet Tofupill innehåller 56 naturliga växtöstrogener, linfrö och ett naturligt tofukoncentrat som tillverkas av sojabönor.

Sojabönan är rik på så kallade fytoöstrogener, ett slags växthormon som liknar östrogen. Kvinnor i asiatiska länder äter betydligt mer soja än västerländska kvinnor.

De har också mera sällan typiska klimakteriska besvär, vilket kan bero på att de får i sig mera fytoöstrogener med kosten.

Tidigare studier har också visat att kvinnor som får i sig mycket soja och tofu har 60 procent bättre chans att klara sig från bröstcancer.

Detta har forskarna tagit fasta på i det nya naturmedlet mot klimakteriebesvär.

Medlet har tagits fram av israeliska forskare vid bland annat Department of obstetrics and gynecology.

Två av tre blev hjälpta

1995-1997 gjordes en dubbelblind placebostudie på 152 kvinnor med klimakteriebesvär. Av dessa upplevde 71,2 procent en lindring av besvären efter fem dagar.

Men det kan också finnas risker med växtöstrogener, enligt Mats Hammar, professor i obstetrik och gynekologi vid Hälsouniversitetet i Linköping, som forskar på alternativa metoder vid klimakteriebesvär.

– Används de under längre tid bör man rådgöra med sin läkare. Östrogeneffekten kan stimulera bröstvävnaden och livmoderslemhinnan mer eller mindre kraftigt. På lång sikt kan det därför finnas en viss cancerrisk.

Vad vet man om effekten av preparat med växtöstrogener?

– Soja och linfrö innehåller så kallade fytoöstrogener. I tarmen omvandlas de till ämnen med östrogenliknande effekt. Några vetenskapliga studier visar att de kan lindra klimakteriebesvär, medan andra studier inte visar någon effekt. Effekten beror gissningsvis på hur stor doseringen är, säger Mats Hammar.

Petra Weiss