Åt superstark chili – fick skador på hjärnan

Publicerad:
Foto: BMJ Case Reports

Huvudvärk

En 34-årig man fick föras akut till sjukhus efter att ha ätit världens starkaste chili, rapporterar CNN.

Hjärnröntgen visade att chilin påverkat viktiga blodkärl i mannens hjärna.

Det var under en tävling i New York som en 34-årig man stoppade i sig en chilifrukt av sorten Carolina Reaper, även känd som världens starkaste chili, skriver CNN.

Mannen började direkt känna av en intensiv huvudvärk, och tvingades uppsöka akut sjukvård.

– Patienten åt pepparfrukten och fick omedelbart en allvarlig huvudvärk som började i bakhuvudet och spred sig till hela huvudet inom två sekunder, säger dr. Kulothungan Gunasekaran, internläkare vid Henry Ford-sjukhuset i Detroit och huvudförfattare till rapporten om mannens tillstånd, till CNN.

Framkallas ofta av droger

Till en början var läkarna inte säkra på vad som utlöst mannens tillstånd. När man röntgade hjärnan fann man att flera viktiga blodkärl i hjärnan hade förminskats avsevärt.

Läkarna kunde till slut ge mannen en diagnos. Reversibelt cerebralt vasokonstriktionssyndrom, RCVS.

– Det här är första gången som chilipeppar orsakar RCVS. Kapsaicin, nyckelingrediensen i chilin, är en vasoaktiv substans, så den kan eventuellt förminska blodkärlen i våra viktigaste organ som hjärtat och hjärnan, säger Kulothungan Gunasekaran till CNN.

Syndromet brukar vanligtvis kopplas samman med bruk av droger som kokain och amfetamin, samt andra, icke-narkotikaklassade substanser.

Kan vara dödligt

Vid en allvarlig variant kan tillståndet orsaka hjärnblödningar och vara livshotande, men de allra flesta klarar sig med återkommande huvudvärk innan de återhämtar sig helt.

Syndromet kan även utlösas av väldigt starka känslor, vilket kan ha varit en bidragande orsak i det aktuella fallet, enligt en expert på huvudvärk och migrän som CNN pratat med.

– I fallet med intagande av chili, kanske det är den intensiva smärtan som orsakas av pepparfrukten som utlöste RCVS, och inte chilin i sig, säger dr Anne Ducros, professor i neurologi vid Montpelliers universitet till CNN.

34-åringen kunde lämna sjukhuset efter några dagar, och ska nu vara helt återställd.

Publicerad: