Var la jag dem – nu igen?

avCaroline Hougner

HÄLSA

Bästa knepen för att hitta det som försvunnit

Foto: COLOURBOX, SARA RINGSTRÖM

Stressad och på väg ut är bilnycklarna plötsligt borta. Panik!

Känner du igen dig? Ja, vi är nog många som lägger bort saker.

Lär dig knepen som räddar dagen.

Läsglasögon, plånbok och laddare av olika slag tycks aldrig ligga där vi lagt dem. Och de tycks alltid försvinna när vi har som mest bråttom. Är det inte märkligt? Det är inte bara hemma vi glömmer saker. På bussar, flyg och stationer blir antalet upphittade saker bara fler för varje år.

Förra året lämnades runt 26 000 upphittade föremål in på Arlanda flygplats. Året innan låg siffran på 22 700. Bara under januari och februari fick hittegodsavdelningen för Stockholms kollektivtrafik in 28 833 bortglömda prylar.

”Lite säsongsbetonat”

– Det är lite säsongsbetonat. På sommaren glöms mycket alkohol, medan det är mycket julklappar runt jul. Det blir en hel del Dramaten och kassar av olika slag, men faktiskt även barnvagnar, dock utan barn, berättar Charlotte Periasamy, kommunikatör på MTR, företaget som handhar driften av Stockholms tunnelbana.

Det måste inte vara begynnande demens. Vi kan säkert skylla en hel del på vårt sätt att leva. Stressade, ständigt uppkopplade och med alla bollar i luften samtidigt vore det nästan konstigt om vi aldrig glömde något. Vi kan helt enkelt inte ha fokus på allt nu för tiden.

Istället får vi lära oss hur vi ska hitta tillbaka till det vi tappat. För det är ju sällan glas­ögonen som promenerat i väg. Det är faktiskt vi som har gått bort oss, som Michael Solomon brukar påpeka. Han är expert på ämnet och har skrivit boken ”How to find lost objects” där vi hittat fler bra knep.