Så blir du figurstolt!

Publicerad:
Uppdaterad:

Drar du också in magen varje gång du går förbi en spegel?

Använder du strumpbyxor mitt i stekheta sommaren för att slippa visa upp ridbyxlåren i kortkort?

Aldrig mer! Nu är det hög tid att tänka om och sluta kroppsnoja.                    

Det spelar ingen roll hur du verkligen ser ut, när vi har fått för oss att något är fel är det svårt att ändra på, menar KBT-terapeuten Kristin Forsberg.

Kroppskomplex får man efter att man någon gång i livet fått uppfattningen om att man inte ser tillräckligt bra ut. Det kan vara en person som sagt det eller så har man helt enkelt fått för sig det, säger Kristin Forsberg, socionom med grundläggande psykoterapiutbildning i kognitiv beteendeterapi, KBT, och fortsätter:

– Och när vi väl har fått för oss något är vi ganska selektiva i det vi ser och hör. Vi tolkar helt enkelt saker utefter det vi tror på.

Ändra ditt beteende

KBT handlar om att jobba med både sitt beteende och sina tankar men, tvärtemot vad man kan tro, handlar det inte bara om att se livet från den ljusa sidan.

– Det räcker inte med att tänka positivt, utan det gäller att ta reda vad det är man tänker och ringa in det negativa. Först när man gjort det kan man börja jobba med hur man tolkar saker och därefter balansera tankarna, säger Kristin Forsberg.

Fokusera på rätt saker

Så tillåt dig själv att bli ditt snygg­aste jag genom att skippa komplexen, och sluta slösa bort din tid på att störa dig på hur du ser ut.

– Att trivas med sig själv brukar vara väldigt attraktivt. Foku­sera på att vara den du vill vara och gör det du värderar som viktigt i livet. Att lägga mycket fokus på att man inte duger och att se olika brister – är det vad du vill fokusera på i livet? Har du inte rätt att få leva det liv du vill utan att fundera på om rumpan är för stor eller inte? säger Kristin Forsberg. 

Michelle Landén

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Träning

Kom i form