Hallå där…

avTove Björnlundh

Publicerad:

... Anki Lindström, glädje- och livsinspiratör, föreläsare och författare till ljudboken ”Skratta dig gladare och friskare” (Bonnier audio).

Artikeln är hämtad ur Laga GI.
Anki Lindström

Hur blev du skrattinspiratör?

– Det var faktiskt tack vare Aftonbladet. Jag var med i en teatergrupp som hyrdes in för olika event. En gång skulle vi åka tunnelbana iförda röda overaller och försöka få folk att skratta. Vi läste tidningen och började skratta högt och fortsatte att skratta, tillslut började passagerarna skratta med. Det ledde in mig på den här banan.

Mår vi verkligen bättre av att skratta?

– Ja, skratt triggar mer skratt. Miner smittar, både sura och glada. Om jag ler mot dig kommer du förmodligen fortsätta le. Och det är svårt att inte le när någon annan skrattar.

Hur fungerar det?

– Det är mycket som händer i kroppen. Dels släpps endorfiner lös, som är kroppens egna lyckohormon, och dels så syresätts blodet när vi skrattar. Skratt kan även lindra smärta och spänningar och det kan också ge oss rätt bra magmuskler.

Vad får dig att skratta?

– Allt möjligt. Att umgås med vänner. Tokigheter jag ser eller ännu mer tokigheter jag säger, då kan jag skratta åt mig själv.

Hur får man andra att skratta?

– Genom att bjuda på sig själv och visa att man kan skratta åt sig själv.

Publicerad: