Hjälp, mitt barn har kolik!

avMichelle Landen

Publicerad:
Foto: Colourbox

Många föräldrar till barn med kolik är beredda att prova allt för att få stopp på skrik-nätterna.

Och nätet svämmar över av råd.

Men alla tips har inte vetenskapligt stöd, och vissa har inte större effekt än placebo.

Ett för övrigt friskt barn som skriker mer än tre timmar per dag mer än tre dagar i veckan. Det är definitionen av kolik, men det är viktigt att påpeka att det inte råder någon konsensus om vad kolik är, och därför finns det heller inget solklart botemedel.

Men för de familjer som drabbas överskuggar kolikskriken allt annat, och den romantiska spädbarnstid de drömt om infinner sig aldrig.

– Föräldrar jag pratat med beskriver att de lever i ett inferno, de förstår inte hur barnet kan kan skrika så mycket utan att vara allvarligt sjukt, och för en del kan det ta längre tid att knyta an till sina barn, säger Kajsa Landgren, adjunkt vid Lunds universitet som forskar om spädbarnskolik.

Gasbildande mat

Studier som gjorts visar att mammor som undvek komjölk, ägg, jordnötter, tree nuts, vete, soja och fisk minskade risken för kolik hos barnen jämfört med de som inte gjorde det.

– Däremot finns det inget stöd för att det skulle hjälpa att utesluta kaffe, cola, choklad, jordgubbar, och citrus, säger Kajsa Landgren.

Det finns också teorier om att mammorna borde undvika gasbildande mat, såsom apelsinjuice, kål, rå lök, plommon eller starkt kryddad mat, för att barnens magont ska bli bättre.

– Av gammal hävd brukar man säga att det som är gasbildande hos mamman även är gasbildande hos barnen och det finns en rimlighet i att det är så.

För att göra listan över saker man bör undvika ännu lite längre ska man inte heller använda nikotinläkemedel under graviditeten. Det ökar nämligen risken för att barnet ska drabbas av kolik, enligt en ny dansk studie, skriver Läkemedelsvärlden. Tidigare har man trott att det varit säkert att använda sig av exempelvis nikotintuggummi, men så är det alltså inte.

Dock påpekar forskarna som genomfört studien att nikotinläkemedel ändå är bättre än att den gravida röker.

Myter

Många föräldrar blir förtvivlade och känner sig hjälplösa när barnet skriker flera timmar i sträck, och Kajsa Landgren menar att de därför är villiga att prova alla tricks.

– Letar man på nätet kan man hitta långa listor på saker man ska undvika, men mycket finns det alltså inte forskningsstöd för.

Finns det några myter man absolut borde slå hål på?

– Det skulle vara att Minifom hjälper mot kolik, det finns inga studier som visar att det skulle ha större effekt än placebo. Trots det rekommenderas Minifom på många vårdcentraler, och min gissning är att man ser familjernas förtvivlan och man känner att man vill erbjuda något när inget annat hjälper, säger Kajsa Landgren.

Ulrika, 35: ”Jag är så tacksam att vi fick hjälp”

Han skrek hysteriskt och slumrade bara en kvart åt gången om nätterna.

På dagarna ville han bli buren och vaggad.

– Det går inte beskriva hur ­jobbigt det var. Hans skrik skar i mig, säger Ulrika Tillgren, vars son Matteo, 3 månader, blivit hjälpt av akupunktur.

Redan på BB tyckte Ulrika ­Tillgren, 35, att sonen skrek väldigt mycket.

– Matteo föddes med akut kejsarsnitt, och jag är ju ensam med honom. Det var kämpigt redan då, säger ­Ulrika Tillgren.

När de kom hem fortsatte han ­vara orolig.

– Han skrek hysteriskt. Det kändes som att han skrek hela tiden.

Bara när han blev körd i vagnen, ­eller blev buren och vaggad, ­kunde han vara lugn. Men med ett läkande snitt kunde Ulrika inte bära sin son så mycket. Och på nätterna slumrade han i intervaller på tio minuter eller en kvart.

”Jag var utmattad”

– Det går inte beskriva hur fruktansvärt det var. Han hade ont och jag kunde inte göra någonting för att hjälpa honom. Dessutom var jag helt utmattad. Hans skrik skar i mig. Jag grät hela nätterna, säger Ulrika Tillgren.

Hon flyttade hem till sina föräldrar för att få avlastning. På ­inrådan av BVC testade hon att ändra kosten, vilket inte hjälpte.

När han var åtta veckor och ­koliken kulminerade, tipsade en väninna om akupunktur. Ulrika Tillgren ringde och fick tid samma vecka.

Sov bättre

– De första två gångerna märkte jag ingen jätteskillnad. Men efter tredje gången blev han ­lugnare på dagarna. Och efter femte ­behandlingen började han sova bättre på nätterna, säger hon.

Hon tvekade aldrig inför att ­låta sonen få nålsticken.

– Jag tänkte att det inte kunde vara värre än att ha kolik. Det tar bara två sekunder och han blev inte ledsen, jag tror knappt han kände det.

Just den här dagen är de på väg till sjätte och sista besöket.

Matteo har sovit fem timmar i sträck natten innan.

– Jag är så tacksam. Det känns jättebra för mig, och säkert för Matteo också. Visst skriker han emellanåt, men han är lugnare nu. Och jag känner mig lugnare och tryggare, säger Ulrika Tillgren.

Kajsas råd till drabbade familjer

  Använd en skrikdagbok. Registrera hur länge barnet skriker och hur ofta, för till slut flyter det ihop i vardagen och det blir svårt att vara analytisk. Inte minst för att man ska kunna bli förstådd och kunna få den hjälp man behöver.

Uteslut komjölk. Man vet att ungefär vart femte barn blir symtomfritt om det slipper exponeras för komjölk, och är det komjölken som ställer till det ska barnet bli bättre efter 4-5 dagar.

Akupunktur. Det har gjorts två kontrollerade studier där man ger barnet akupunktur i Sverige, och det är en tolkningsfråga ifall man tycker att det räcker som behandlingsmetod. Det behövs dock mer forskning innan det kan börja rekommenderas.

Reduced stimulation. Att inte utsätta barnet för alltför mycket stimuli och låta det vara lugnt kring barnet fast det skriker.

Spädbarnsmassage. Huruvida massagen hjälper eller inte det hjälper eller inte tvistar de lärde om, men Kajsa Landgren menar att man måste använda sunt förnuft och tänka på att bebisar är gjorda för att hållas i och gosas med. Närheten kan bli som en sorts massage.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Träning

Kom i form