Styrketräning för barn sågas

Svensk expert: ”Ingen bra idé att träna med vikter innan puberteten”

Richard Sandrak kallades "Lille Herkules" och "världens starkaste pojke". Han lyfte 82 kilo i bänkpress - redan som sexåring. Nu har företaget "Kid-E-Fit" lanserat en serie med styrketräningsprodukter – riktade till barn.
Richard Sandrak kallades "Lille Herkules" och "världens starkaste pojke". Han lyfte 82 kilo i bänkpress - redan som sexåring. Nu har företaget "Kid-E-Fit" lanserat en serie med styrketräningsprodukter – riktade till barn.

Bänkpress för fyraåringar låter som ett skämt – men det är det inte.

Kid-E-Fit är en ny serie produkter för knattar som vill bli knuttar och finns att köpa på flera nätbutiker.

Experterna sågar dock idén.

– Att träna med vikter innan puberteten är direkt olämpligt och kan ge bestående skador, säger idrottsläkaren Sten Björnum.

Bänkpress-kitet kostar drygt 800 kronor och vikterna kan fyllas med sand eller vatten för önskad vikt.

"Seriöst viktträningssystem"

På flera internetbutiker marknadsförs produkten som "ett seriöst viktträningssystem designat för de minsta familjemedlemmarna". I instruktionstexten förklaras också att det till och med finns en konstruktion bör benträning så att även underkroppen kan stärkas.

Men Sten Björnum är inte imponerad. Han är ortopedkirurg och har 35 års erfarenhet som idrottsläkare och förklarar att hårdträning för barn som ännu inte nåt puberteten kan ge bestående problem längre fram i livet.

– Det går att få även relativt små barns muskelmassa att öka men problemet är att muskelfästen och skelett inte hänger med, säger Sten Björnum och förklarar att styrkan i muskelfästen och senor inte börjar utvecklas ordentligt förrän i 16-20 årsåldern.

Kan ge kroniska skador

Det gör att barn som tränar hårt riskerar att få muskler som blir för stora och starka för sina egna fästen som då kan skadas eller till och med gå av.

– Skadorna kan bli kroniska och till och med innebära att man får opereras senare i livet, säger Sten Björnum.

– Inga jämförelser i övrigt men det är lite samma sak som kan hända de som tar anabola steroider. Deras muskler kan utvecklas så snabbt att fästen och senor inte hänger med och det är inte ovanligt att deras muskler helt enkelt går av.

Finns extremt muskulösa barn

För barn och ungdomar som inte gått igenom puberteten rekommenderar Sten Björnum att man endast använder sig av sin egen kroppsvikt när man tränar.

Ett par exempel på extremt muskulösa barn har blivit kända de senaste åren. En av dessa är ukrainsk-amerikanen Richard Sandrak som bland annat gick under smeknamnet "Lille Herkules" och kallades "världens starkast pojke". Redan som sexåring lyfte han 82 kilo i bänkpress.

Sten Björnum har dock aldrig stött på något fall liknande fall i Sverige.

– Nej, tack och lov har jag inte det.

Skönhetsideal styr

Han tror dock bara att det är en tidsfråga innan Kid-E-Fits produkter finns att köpa även i vanliga butiker i Sverige.

– Det finns ett skönhetsideal att man ska vara vältränad och man kan ju tydligt se att utseendefixering är något som sprider sig ner i åldrarna. I USA finns ju till och med skönhetstävlingar för barn. Jag tycker absolut inte att det är bra, säger Sten Björnum.

Publisert: