Kaffe skyddar mot bröstcancer

avMagda Gad

Forskaren blev så förvånad att han trodde att resultatet var fel

Foto: Colourbox
Gott – och nyttigt.

Är du kvinna och försöker minska ditt kaffedrickande? Tänk om!

Enligt en ny studie mer än halveras risken att drabbas av den aggressiva typen av bröstcancer om du dricker minst fem koppar kaffe per dag. 

Professor Per Hall trodde först inte sina ögon när han såg resultaten från sin bröstcancerforskning på Karolinska institutet.

– Jag blev väldigt förvånad. Jag sade direkt till doktoranden att det måste vara fel, säger han till TT.

Men när han gick igenom resultatet igen tillsammans med sina forskarkollegor stack kaffekonsumtionen fortfarande ut. Och sambandet är mycket starkt, enligt professor Hall.

Fem koppar halverar risken

Studien slår fast att kvinnor som dricker kaffe varje dag löper lägre risk att drabbas av en viss typ av bröstcancer – den aggressiva, icke hormonberoende varianten, som står för en tredjedel av alla bröstcancerfall – än de som sällan dricker kaffe. Vid fem koppar eller fler sjönk bröstcancerrisken med 57 procent. Någon så stark skyddseffekt har tidigare inte noterats, enligt professor Per Hall.

Beviset för sambandet stärks av att risken minskar ju mer kaffe man dricker. Två koppar ger något lägre risk, medan ännu fler minskar risken rejält.

Tysk studie visar samma sak

För att ytterligare bevisa sambandet bad de svenska forskarna en grupp kollegor i Tyskland att göra en liknande studie. Även de fann att en hög kaffekonsumtion minskar risken för bröstcancer.

Vad det är i kaffet som skyddar mot cancer har forskarna inte lyckats klura ut. En teori är att det finns ämnen i kaffet som minskar cellernas förmåga att dela sig.

Fler hälsofördelar

Den som tycker om kaffe kan luta sig mot flera studier som gjorts de senaste åren. Drycken tycks skydda mot – förutom vissa former av cancer – demens, parkinson, diabetes och hjärtsjukdomar.

Trots de tydliga studieresultaten vill professor Per Hall inte uppmana alla kvinnor att dricka minst fem koppar kaffe om dagen.

– Men det skadar ju inte att ta sig någon kopp efter maten, säger han till TT.