Nu blir det äntligen ljusare

Av: 

Camilla Sundell

Hälsa

... och vi blir allt gladare

Efter mörka december blir dagarna äntligen längre.

Nu blir vi piggare, nyttigare och mer sexuellt aktiva.

– Huvudsakligen sker det biologiskt hos både växter och djur, säger Baba Pendse, ansvarig för ljusterapi vid psykiatrin i Malmö.

Dagslängden ökar under januari med 1 timme och 46 minuter i Mellansverige, rapporterar TT.

Jetlag

I norra Sverige går det ännu fortare, enligt nyhetsbyrån. Dagslängden ökar från 36 minuters dagsljus till nästan sex timmar under årets första månad.

– En del hinner inte med förändringen i naturen vilket gör att de mår sämre. De kan uppleva omställningen som en slags jetlag, det vill säga den inre biologiska klockan kommer i otakt med den faktiska yttre tiden, säger Baba Pendse, överläkare i psykiatri och ansvarig för ljusterapi vid psykiatrin i Malmö.

Men de flesta blir piggare, gladare, nyttigare och mer sexuellt aktiva. Vissa kan till och med gå ner i vikt. Den stora omställningen sker i mars och spril, men redan nu kan man känna av förändringarna.

Inre klocka

Enligt Baba Pendse är orsaken att nästan alla kroppsfunktioner påverkas av den inre klockan, som säger att snart är det vår.

När dagarna blir ljusare minskar halten av hormonet melatonin i kroppen, samtidigt som serotonin ökar.

– Det ger signaler till våra inre organ, där de tre stora och viktiga styrfunktionerna är genom sköldkörteln, stressystemet via binjurar och våra könsorgan. Vi blir mer aktiva, vi minskar vårt sömnbehov, blir mer energiska och känner inte lika stort behov av fett och kolhydrater i vår kost och vår sexualitet ökar, säger Baba Pendse.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert: