Fick synen tillbaka – med hjälp av sin tand

HÄLSA

Martin, 42, fick se sin fru för första gången

Foto: Martin Jones fick synen tillbaka – med hjälp av sin egen tand som opererades in i ögat.

Martin Jones blev helt blind för 12 år sedan.

Nu har han fått synen tillbaka – med hjälp av sin egen tand.

– Jag fick se min hustru för första gången och hon var jättevacker, säger han.

Den 42-årige byggnadsarbetaren Martin Jones från Broom i Storbritannien förlorade synen i en arbetsplatsolycka 1997. I olyckan fick Martin Jones svåra brännskador. Han förlorade sitt vänstra öga och synen försvann helt på det högra.

Åtta år senare träffade han sin hustru Gill, 50, och de båda gifte sig.

Revolutionerande operation

Martin Jones hade inte något hopp om att någonsin kunna se igen och trodde aldrig att han skulle få se sin hustrus ansikte.

Men nu har han fått synen tillbaka efter en revolutionerande och åtta timmar lång operation.

En operation som Martin Jones först inte trodde på själv.

– När jag hörde talas om den nya tekniken kunde jag helt enkelt inte tro att de menade allvar. Det tror jag ingen kan, säger han till the Telegraph.

Ser – genom en tand

Operationen är komplicerad och än så länge är det bara en person i världen som kan utföra den, kirurgen Christopher Lui.

Innan operationen togs Martin Jones ena framtand ut. Framtanden omformades och i den placerades en optisk lins. Det hela opererades in i Jones kind för att under tre månader omslutas av vävnad och blodkärl.

Sedan placerades den i Jones högra öga.

Två veckor senare kunde Martin Jones se igen.

– Jag träffade min hustru när jag var blind och var det någons ansikte jag ville se så var det hennes. När läkarna tog bort bandagen var det först som att se genom vatten. Men sen såg jag en person och det var hon, min fru, och hon var vacker och underbar, säger Martin Jones till the Telegraph.

"Otroligt lyckligt lottad"

Martin Jones säger att mycket har förändrats under de tolv år han varit blind.

– Den första bil jag såg när jag kom ut från sjukhuset var en Smart-car. Och jag kunde inte sluta skratta för jag trodde det var en halv bil som körde omkring.

– Jag känner mig så otroligt lyckligt lottad. Jag finner ett sådant enkelt nöje bara i att kunna se vad som pågår omkring mig.