Gå inte i grillfällan

HÄLSA

Gör smarta val och håll vikten hela sommaren

Sommarens grillkvällar kan vara härliga, ljusa, långa – och sätta sig på midjan.

Följ våra enkla knep, så slipper du obehagliga överraskningar på vågen till hösten.

Äntligen sommar! Dags för bad, lata dagar och avslappnade grillkvällar.

Faran är att de långa, ljusa kvällarna med röror, oliver, vin och nötter inte bara skapar härliga minnen utan också extrakilon som du får kämpa med sedan när höstmörkret börjar falla.

Sommaren är lång

Viktklubb.se:s dietist Josefine Jonasson varnar för att sommaren är längre än många tänker på.

– Man kanske har tre veckor ledigt. Men så går man kanske omlott med sin partner, eller firar lite extra även när grannar och vänner har semester. Kanske har man föräldradagar att ta ut. Det blir lätt åtta veckor i stället för tre.

Och åtta veckors ”unnande” blir lätt sju, åtta kilo extra på vågen.

Josefine Jonasson råder alla att fundera över hur det brukar vara på sommaren.

– Tänk efter. Brukar du gå upp i vikt? Då kanske ett realistiskt mål ska vara att försöka stå still. Du kan också tänka på varför du brukar gå upp, och planera för att undvika det i år.

Du kan helt enkelt inte äta och dricka precis vad du vill varje dag. I stället måste du välja – och välja bort.

– Välj vad du vill lägga kalorierna på, precis som du väljer vad du vill lägga semesterkassan på. Vill du göra många småresor eller en stor, dyrare resa? Bestäm dig innan, råder Josefine Jonasson.

Se upp med tillbehören

Lägg gärna helt kött, fisk, kyckling och grönsaker på grillen, men skippa korv och hamburgare. Glaze och grillolja kan du gärna använda, det är mest kryddorna som stannar i köttet.

Inse att det inte är den grillade biffen i sig du måste se upp med utan tillbehören, dryckerna och, framför allt, att bli sittande hela långa kvällen framför skålar och glas. Tänk på att det troligtvis blir många sommarkvällar – hur och vad du väljer att äta kommer att göra stor skillnad.

– Gör precis som du vill men tänk på att det också är du som får stå för konsekvenserna. Är det värt det bara för att få äta lite ostar och dricka vin? säger Josefine Jonasson.

10 tips för sköna, smala grillkvällar

1. Ät dig mätt. Se till att äta en ordentlig portion härligt grilldoftande kött, fisk eller kyckling, och glöm inte hur gott det är med grillade grönsaker! Blir du mätt småäter du förhoppningsvis mindre efteråt.

2. Njut av salladen. Fyll halva tallriken med en fräsch och somrig sallad – gärna med olika bönor i.

3. Välj medvetet. Ta bara lite av de fetaste tillbehören. Välj magrare röror och ät kokt färskpotatis i stället för pommes frites.

4. Drick mest vatten. Söta drycker som saft, läsk och lättdryck kan ge mängder av kalorier, speciellt på sommaren när vi dricker lite extra. Välj kranvatten, bubbelvatten eller lightläsk.

5. Förbered dig. Vet du att du kommer att lockas att småäta in på småtimmarna? Fixa ett magert alternativ som du tycker om redan i förväg – bara att ta fram. Välj när du äter – ät inte hela tiden.

6. Låt maten följa med. Är du bortbjuden på grillkväll kan du ta med ett fint upplagt fat med grönsaksstavar och ett par dippsåser – du slipper dyka ner i chipsskålen, och gå-bort-presenten blir garanterat uppskattad.

7. Drick med måtta. Visst kan du smutta på ett glas vin då och då, men ladda också kylen med fräscha, kalorifattiga drycker att varva med.

8. Rör på dig. Sommaren är en perfekt tid för att promenera, ro, cykla, simma och hoppa studsmatta med barnen. Är det varmt kan du motionera i kvällningen – gör det till en skön semestervana. Det kan också bli en bra paus efter maten, så att du inte sitter kvar och äter hela kvällen.

9. Hur gick det i fjol? Tänk på hur det gått tidigare somrar. Vad har gått bra, vad har gått mindre bra? Hur kan du tackla sommaren som kommer? Vilket är ditt mål? Tänk på vad fel val får för konkreta konsekvenser, och bestäm dig för om du verkligen tycker att det är värt det.

10. Hitta din motivation! Kanske tränar du för ett lagom långt lopp i början av hösten, kanske bespetsar du dig på att komma i dina fina sommarkläder hela långa sommaren. Hitta din drivkraft!