Tips för en bättre självkänsla

HÄLSA

Raymonds skrivhörna

Självkänsla – Del 1

3 mars 2015

Jag minns så väl en dag när jag var runt 10 år och stod på 47:ans buss på väg hem till mina morföräldrar. Skoldagen var slut och jag brukade ofta tillbringa eftermiddagarna hos mormor och morfar då mamma arbetade. Jag tryckte på knappen och bussen stannade. Jag steg av och bussen åkte iväg. När jag upptäckte att ingen annan hade stigit av började jag gråta försiktigt. Bussen hade stannat för mig. Bara för mig! En stor buss fylld med viktiga vuxna människor stannade för min skull.

Jag blev så tagen att jag grät.

Så låg var min självkänsla när jag var barn och så låg fortsatte den att vara ända upp i vuxen ålder.

När jag nu ser tillbaka på min uppväxt och mitt liv ser jag tydligt att det väldigt sällan var omständigheterna som gjorde mig mest illa. Det var inte omvärlden och de trauman jag genomlevde som barn som skadat mig mest – utan min egen låga självkänsla.

Visst spelade misshandel, övergrepp och ensamhet in i ekvationen – men ingen av dessa saker kunde mäta sig med den skada som min låga självkänsla orsakade i mitt liv.

Och detta färgade mitt liv, mina relationer och mina beslut under praktiskt taget hela mitt liv. Fram till för snart 10 år sedan. Då jag började arbeta seriöst på min självkänsla. Och förändringen kom väldigt snabbt. Som att den legat och väntat på att jag skulle ta tag i den.

Så den goda nyheten är att vi alla kan höja vår självkänsla. Vi kan alla bli av med det fängelse som vi själva skapat omkring oss. De begränsningar och negativa åsikter som vi har om oss själva.

Under kommande veckor tänkte jag därför sikta in mig på just ämnet självkänsla och ge dig praktiska tips och råd på hur även du kan förändra ditt liv, dina relationer och ditt mående!

Idag vill jag ge dig ett mycket enkelt, men lika effektiv övning som du kan göra för att börja höja din självkänsla – lyft blicken och se horisonten. Det är allt. Sluta titta ned på dina egna skor och lyft blicken under dagen. Testa får du se!

3 generella tips för högre självkänsla:

Vi hörs snart igen!

Många hälsningar

Raymond

Läs Del 2 i Raymonds följetong om självkänsla här!

Raymond Ahlgren

ARTIKELN HANDLAR OM