Hur smittar herpes?

HÄLSA

Läs chattet med doktorn Anders Strand

Sju av tio svenskar bär på herpessmittan. Med anledning av Internationella herpesveckan besvarar Anders Strand läsarnas frågor i en chatt.

jonta säger: Héj!Hur vet man om man har herpes?

Anders Strand säger: Hej Jonta! Ja, de flesta som har herpes vet inte det för man har inga besvär. Man kan testa sig på en venereologmottagning om man vil veta, och det vill ju många.

hmm säger: Varför uppstår herpes på nästan samma ställe-samt varför vid stress?

Anders Strand säger: Bra fråga! Herpesvirus finns i en nervknut och transporteras ut till huden i nervbanor, dom också tar om känseln. Därför kommer blåsorna och såren på samma ställe ofta.

malin 23 säger: hej..jag har genital herpes men jag har bara haft ett utbrott. Finns det någon risk att jag kan få oral herpes

Anders Strand säger: Hen Malin! Nej, månag har ett efffektivt immunförsvar som kontrollerar infektion. Då får man inga besvär, Du tillhör uppenbarligen dom lyckliga som slipper.

LIndah säger: Har munherpes sen jag var pytteliten. På senaste månaderna har jag haft herpes massor av gånger och just nu har jag det och det har blivit torrt mellan näsan och läppen, fast inga blåsor. Hör det till herpes? Finns det medicin som lindrar idag? Är den bra?

Anders Strand säger: Hej Lindah! Svårt att säga vad Du har. Kan vara herpes men kanske bara ett eksem. Kontakta Din husläkare så får Du hjälp. Någon behandling behöver Du säkert.

Lisa76 säger: Många jag känner som har munherpes verkar inte veta hur det smittar. De dricker ur mitt glas och jag har sett dem kyssa andra när de har blåsor. Hur kommer det sig att folk är så okunniga om hur det smittar? Inte konstigt att 7 av 10 har herpes i Sverige.

Anders Strand säger: Hej Lisa! Tyvärr en vanlig missuppfattning att det kan smitta om man dicker ur samma glas som någon som har herpes. Så är det inte. Direktkontakt, kyssar och sex, är det som smittar.

sofi säger: hur får man herpes?och varför

Anders Strand säger: Hej Sofia! Man smittas ofta avc sina föräldrar redan under de första levandsåren med munherpes. Könsherpes får man genom sex, munsex eller samlag.

mackan säger: Kan man få mun-herpes genom orala sammlag??

Anders Strand säger: Hej Mackan! Intressant fråga. Eftersom allt fler idag får könsherpes genom munsex kan man sannolikt smittas av HSV-1 från underlivet till munnen. Men de flesta har ju HSV-1 på munnen redan...

Leyla säger: hej! Hur kan an skydda sig förutom kondom?

Anders Strand säger: Kondom och att undvika sex när man har besvär av herpes är det bästa sättet att undvika smitta.

Malin säger: En av mina kompisar, använde tabletter mot sin munherpes som han köpte i Italien. Hans blåsor bröt aldrig ut när han tog dem. Vet du vad det kan vara och finns det i Sverige?

Anders Strand säger: Hej Malin! Tabletter finns i Sverige också men är receptbelagda. Kontaka Din husläkare så får Du mer information om behandlingsmöjligheter.

kornelia säger: Finns det verkligen inget som botar herpes?

Är det farligt om man lider av det?

Anders Strand säger: He Kornelia! Tyvärr ingen bot, inget som tar bort virus. Det finns läkemedel som håller besvären borta i alla fall, det är ju alltid något, och farligt är det ju inte.

hmm säger: Är herpesutslag ett varningstecken på att man har en allvarlig sjukdom bakom???

Anders Strand säger: Nej, alla kan få herpesbesvär och dte är inte ett tecken på annan sjukdom.

Wenny säger: Kan mensen vara en utlösande faktor för munherpes?

Anders Strand säger: Ja, många kvinnor får ett utbrott i anslutning till mens.

kragballe säger: Är Valtrex den bästa medicinen?

Anders Strand säger: Det finns tre olika läkemedel mot herpes. De fungerar ungefär på samma sätt men dosera olika. Valtrex tar men en gång, eller möjligen två, om dagen. Många tycker det är enklare så.

anonym säger: jag och min pojkvän har haft oralsex trots att jag vet att jag har munherpes, ingen av oss har fått könsherpes än kommer vi få det??

Anders Strand säger: Nej, det är nog i nte så sannolikt men visst kan ni få det. Har någon av er ett utbrott kanske det är bra att vänta några dagar.

Annika säger: finns det någon bra hemsida om herpes?

Anders Strand säger: Massor! www.harduherpes.nu /www.herpesalliance.org / www.shmf.nu m. fl.

Lotta säger: Jag äter receptbelagd medicin mot könsherpes.. kan jag smitta min partner ändå?

Anders Strand säger: Bra fråga! Det miskar risken att Din partner skall smittas om Du tar medicin mot herpes. Risken minskar med 77% för att han ska få symotmgivande sjudom.

lina säger: Kan det hända att symptomen försvinner med åren?

Anders Strand säger: Ja, de flesta som har herpes får efter några år allt mindre besvär och kanske går det helt över så småningom.

Rädd_tonåring säger: Vad händer när man har herpes?

Anders Strand säger: Hepres är inget att vara rädd för. Om man misstänker att man smittats, man får besvär alltså, ska man kontakta läkare.

ebba säger: går det i arv

Anders Strand säger: Nej, inte så att man föds med herpes men man kan smittas med munherpes av sin föräldrar eller andra anhöriga.

Karin säger: Hur stor är smittorisken för Herpes ifall personen i fråga inte har blåsor..?

Anders Strand säger: Det mest sannolika är att även om man smittas kommer de flesta inte att få besvär utan en omedeveten infektion bara.

stora bält säger: Jag är kvinna 59 år som under ca 10 års tid får s k skov av Herpes Simplex 2. Sista åren har dessa skov kommit oftare och värre. Alltid på samma ställe men viss "förflyttning" har skett. Jag tar Valtrex när jag känner att det är på gång, men tycker inte att det hjälper särskilt mycket. Fråga: vad sätter igång skoven och finns det bättre medicin? Jag kallar mina svåraste skov för Stora Bält(ros). Är bältros en riktig benämning?

Anders Strand säger: Nej, bältros är något annat., Gissar att Dina sår kommer på skinkan. Att ta herpesmedicin förebyggande, dagligen alltså, är ett alternativ.

Christel säger: Hej! Jag har munherpes sen 10 år tillbaks och nu undrar jag om man kan få nån sorts variant kring ögonen. En kompis till mig äter Valtrex varje dag eftersom hon fick herpes vid ögonen. Jag har själv nu fått symtom kring ögonen. Det kliar och jag är helt röd runtom ögonen!

Anders Strand säger: Hej Christel. Tror inte det är herpes Du har. Kontakta hudläkare för att få hjälp. Det är nog ett eksem som behöver behandling.

cilla säger: smittar munherpes av puss på kinden?

Anders Strand säger: Ja, det kan det göra.

clara säger: Finns det ngt samband med att jag alltid får munherpes tex i fjällen? Jag har inbillat mig att sol, vind o kyla ibland kan framkalla blåsorna. E det så?

Anders Strand säger: Hej Clara! Ja, solen gör att herpes blossar upp. Man kan sydda sig med solskydds medel eller at en läkemedel i förebyggande syfte.

Lollo säger: Kommer det att finnas medicin snart så man blir helt symptomfri?

Anders Strand säger: Hej Lollo! Det finns redan, ja nsätan i alla fall. Genom dgalig förebyggande behandling minskar besvären med c:a 80%. Viss blir helt besvärsfria.

hmm säger: Kan KÖNS-herpes ge MUN-herpes-och tvärtom????Var går gränsen,på huden,vid skinkorna-eller bara slemhinnan-

Har en FEM-öring-som dyker upp på höger skinka då o då

speciellt vid stress,mens mm.

Anders Strand säger: Då har Du könsherpes. Återkommande sår på skinkan är könsherpes. Smitta från underliv till mun, se tidigare frågor.

cilla säger: kan herpes förasöver via läppcerat?

Anders Strand säger: Hej Cilla! Det är nog mycket osannolikt, direktkontakt behövs för det mesta.

juppie säger: Kan det bli ärr efter en herpes blåsa?

Anders Strand säger: Nej, inte i vanliga fall. Ibland kan det bli lite mörkare färgton i huden om man har haft många utbrott på samma ställe.

Rädd_tonåring säger: finns det nåt sätt att skydda sig innan man fått det?

Anders Strand säger: Jo, kondom och att undvika sex när man har besvär skyddar. Till sist sak man komma ihåg att för dem som får herpes finns effektiva läkemedel som minskar besvären och för månag håller dem helt borta. Inga behöver vara rädd för herpes! Tack för alla intressanta frågor, slut för idag!