9 bra knep för att fixa kraven på jobbet

Foto: bryt mönstret! Sätt upp mål som du fixar och använd din humor. Med Hälsas tips får du hjälp att må bättre på jobbet.
HÄLSA

1. Fokus på möjligheterna

Analysera vad som är bra. Vad vill du förbättra? Fundera över visioner och vilka mål som är realistiska. Glöm inte att uppmärksamma framsteg på väg mot målet.

2. Hantera stress

Positiv stress skapar lust. Negativ stress gör dig sjuk. Tänk efter hur du kan undvika negativ stress. Diskutera med din chef.

3. Motionera mera

Fysisk aktivitet och rätt kost är viktigt för att du ska klara stress. Motionera regelbundet för att bli lugnare, andas bättre och få kraft.

4. Ladda mentalt

Meditation och avslappning är ett bra knep. Sätt dig i ett avskilt rum, cirka 20 minuter. Sitt i en bekväm ställning, slut ögonen och försök mota bort alla tankar. Fokusera på andning. Öva ett par minuter varje dag.

5. Uppmuntra varandra

Skapa en uppmuntrargrupp på jobbet och bland dina vänner. Träna mentalt med varandra, ladda upp, gå igenom mål och hur ni ska komma dit. Stötta varandra och hjälp varandra att fokusera på möjligheter och upptäcka styrkor. Uppskatta varandra för alla små och stora framgångar som ni har.

6. Leta efter guldkornen

Fokusera på det positiva i tillvaron i stället för problemen. Bli en guldkornsletare i vardagen. Uppskatta enkla nöjen och höjdpunkter. Stanna upp och tänk efter vad det

är du uppskattar.

7. Återhämtning och sömn är viktigt

Glöm inte att vila. En blandning mellan aktivitet och vila är a och o för att du ska kunna fungera. Var rädd om sömnen, ta pauser och öva på din andning.

8.Bygg relationer

Att skapa samhörighet med andra människor är viktigt. Den sociala samvaron är en orsak till människors lycka. Fokusera på det som är bra i relationen, förbättra kommunikationen, visa uppskattning och underlätta samarbete.

9.Kom till självinsikt

Acceptera dig själv som en värdefull person och att du är som du är just nu. Förneka inte dig själv. Öva ditt självförtroende, säg till dig själv att du är någon, att du är klok, bra och att många bryr sig om dig.

Källa: Bosse Angelöw, docent och socialpsykolog vid institutionen för samhällsvetenskap vid Växjö universitet.

8 tips för att bli gladare

Malin Byström

ARTIKELN HANDLAR OM