Första löpsteget - skaffa bra skor

Av: 

Maria Carlqvist

Hälsa

Tänker du börja löpträna? Jättebra! Men glöm inte det första steget. Med ett par bra skor blir det både lättare och roligare att springa och du slipper skador.

Powerwalk, stavgång och löpning är alla effektiva fettförbrännare. Men ju kraftfullare dina steg blir desto viktigare är det att satsa på bra skor.

– Bra skor är det viktigaste i träningsgarderoben om man ska ut och springa. Annars är det lätt att få ont i fötter, knän, rygg och leder, säger Shirin Rågby Djavidi, motionscoach på Viktklubb.se.

8 av 10 behöver inbyggt stöd

Bra löpskor är uppbyggda med gelkuddar och anpassade efter din kroppsbelastning och form på fötterna. Åtta av tio personer har innåtställda steg, och behöver ett inbyggt stöd på skons innersida. Har du breda eller smala fötter? Det har också betydelse för vilka skor du ska ha.

– Räkna med en tusenlapp för ett par bra skor. Det är det värt för att slippa inflammationer och värk, säger motionscoachen.

Det blir desssutom både lättare och roligare att springa med ett par bra skor.

Benhinneinflammation kan undvikas

Många som löptränar får ont på framsidan av benen utan att veta varför. Orsaken är benhinneinflammation som ofta kan undvikas med bra stötdämpande skor.

På proffsbutiker som Löplabbet får du hjälp att prova ut skorna på löpband och pegelboxar där man ser direkt hur belastningen ligger.

Kom ihåg att bra, uppbyggda skor inte har en livslängd på mer än ett par år eftersom det stötdämpande materialet torkar ihop. Så passa på att använda dem!

ANNONS EXTERN LÄNK

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Werlabs

Publisert: