Finns det några ”nyttiga” bröd?

HÄLSA

Jag är en riktig brödfantast och därför undrar jag om du skulle kunna säga några bröd som är "nyttiga" och som man kan köpa i affärer? Eller du kanske har något tips på ett "nyttigt" brödrecept?

Vänliga hälsningar brödfantasten

Hej!

Jag håller med Dig, bröd är fantastiskt! Om Du med nyttigt bröd menar bröd som innehåller mycket fibrer, som håller blodsockret på en jämn nivå och som man blir mätt av så bör Du välja fullkornsbröd som innehåller hela korn/kärnor och gärna bakat av surdeg. Det finns en hel del i vanliga affärer nu för tiden. Läs innehållsdeklarationen.

När det gäller brödrecept så finns det en uppsjö av bakböcker med bra recept i – leta efter recept med hela korn och/eller surdeg. Om man vill baka med surdeg finns det också många recept på det, en del bagerier säljer t om surdeg – jättesmidigt om man inte vill göra den själv.

Om Du är duktig på att baka kan Du prova Dig fram genom att stoppa i lite kärnor och frön i brödet och använda lite grövre mjöl – tänk bara på att inte utesluta vetemjöl helt och hållet! Ett ”boktips” med många bra recept, både när det gäller mat och bak är Mat för liv och lust som är en skriven av två dietister, Gunilla Lindeberg & Margit Eliasson, och innehåller recept som är näringsberäknade och lätta att laga. Mitt personliga favoritbröd där är Rågbröd i lergryta – fantastisk gott! Lycka till! /Josefine

ARTIKELN HANDLAR OM

Kost