Genombrott i forskning om cancer i prostatan

HÄLSA

Kromosomförändring kan ligga bakom

Forskare från bland annat Sverige har hittat en vanlig genvariant som kan orsaka prostatacancer. Kopplingen har inte tidigare kunnat beläggas.

Genombrottet öppnar för möjligheten att med tester avgöra vilka patienter som är mest lämpliga för aggressiv behandling, rapporterar New York Times (NYT).

Ett isländskt företag som kartlägger gener gjorde först upptäckten, som därefter bekräftats av svenska och amerikanska forskare.

Genvarianten bärs enligt NYT av 13 procent av män med europeisk ursprung och ökar risken för prostatacancer med 60 procent, jämfört med dem som saknar genen. Hos européerna orsakar genvarianten ungefär åtta procent av alla prostatacancerfall.

Väckt positiva reaktioner

Bland svarta amerikaner är riskfaktorn lika hög men genvarianten dubbelt så ofta förekommande som hos européerna. Det skulle kunna förklara varför prostatacancer är mer utbredd bland svarta amerikaner.

– Det viktiga med detta är att det är första gången när det gäller prostatacancer som någon lyckats hitta en genetisk koppling i flera olika befolkningar, säger Fredrik Wiklund, forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, till Dagens Nyheter.

I det kommande numret av den medicinska tidskriften Nature Genetics skriver forskarna om sina nya rön som redan väckt positiva reaktioner hos experter på sjukdomen.

Cancer i prostatan är den vanligaste cancerformen bland svenska män. 2004 upptäcktes 9 882 nya fall.

Fakta/Prostatacancer

Läs mer:

TT , aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer