”Ät regelbundet och motionera”

Av: 

Zendry Svärdkrona

Hälsa

Aftonbladets fimpa-coach Teresa gav tips på hur du ska hålla dig rökfri efter rökstoppet

hicks säger: Hur många år tidigare dör man i snitt om man röker från t.ex. 18 års ålder och röker ett packe om dan?

Teresa Hoikkaniemi säger: Hej! Man säger att rökningen förkortar livet med 7 år.

Heavy smoker säger: Jag har börjat med att fimpa efter halva ciggen och på så vis röker jag mindre. Är det en bra början eller ska jag sluta tvärt?

Teresa Hoikkaniemi säger: Hej! grattis till ditt beslut att sluta röka! Ja det låter bra att börja så, sen är det viktigt att även minska på antalet tillfällen du röker.

säger: Varför ger ni inte rådet "sluta direkt med cigaretter, alltså rakt av" ? tycker det verkar enklare än att trappa ner eller att lalla runt med plåster eller tuggummi ... funkade för mig , rökfri sedan sex veckor

Teresa Hoikkaniemi säger: Grattis, jätte kul att höra! Att sluta röka är individuellt. Hemlighetan är just att hitta ditt sätt.

Hoikkaniemi_e_vacker säger: Jag har slutat röka (håller på sedan några dagar) och jag undrar om det är så värst bra att hålla på med nic. produkter - försvinner verkligen begäret då? Jag är klart skeptisk. Tack för att ni finns!

Teresa Hoikkaniemi säger: Så du har redan slutat, bra gjort! Nikotinläkemedel kan vara till stor hjälp. Men inget måste. Du kan sluta utan om du känner att det passar dig bäst.

tess säger: om det förkortar livet med 7 år, hur mycket ungefär per dag är det beräknat att man röker=

Teresa Hoikkaniemi säger: det vet jag inte om det finns något svar på. Man säger att om man röker ett paket om dagen i många år så dör man 7 år tidigare, och att de sista 7 åren i livet har man en avsevärt sämre livskvalite.

Someone säger: Vilket sätt är det bästa sättet att sluta röka?

Teresa Hoikkaniemi säger: De flesta vill förbereda sig på något sätt. Trappa ner, bryta vanor eller bara jobba mentalt. Men det är som sagt väldigt individuellt. Motivationen måste alltid finnas, så det är steg ett oavsett hur man sen slutar att röka.

johan säger: Har du märkt av att fler vill sluta nu efter rökstopp?

Teresa Hoikkaniemi säger: Ja, många har tagit "tillfället i akt".

MrArtic säger: Tjena, rökfri sedan 1 år tillbaka Dock snusar jag men i väldigt begränsade mängder. Gör över med 2 dosor portionsnus i veckan. Bra eller dåligt?

Teresa Hoikkaniemi säger: Hej och grattis till rökstoppet! Bra eller dåligt ur vilken aspekt? Att du fortfarande snusar betyder att du fortfarande få i dig en hel del nikotin vilket är skadligt för kroppen.

Linda säger: När är det vanligast att få återfall? När kan man känna sig som man har klarat av att sluta röka? Jag har hållit upp sedan 1 juni.

Teresa Hoikkaniemi säger: Hej Linda! När återfallen kommer är det svårt att säga. Många tycker att det går väldigt lätt först när omgivningen peppar och motivationen är på topp, sen kommer man in i "vardagen" och folk vänjer sig vid att du har slutat, men det kan ju fortfarande vara jobbigt för dig. Ett bra tips är att hitta någon att kunna prata med oavsett hur länge du varit rökfri. Jätte bra jobbat, håll ut!

Hoikkaniemi_e_vacker säger: Jag har läst att om man har upphört med rökningen i 15 år så det är det som om man aldrig rökt i sitt liv. Kan det stäma?

Teresa Hoikkaniemi säger: Ja, kroppen är ju så fantastisk att den kan reparera mycket av det som rökningen ställer till med. Men vissa skador, som när lungblåsorna förstörs (emfysem och KOL) är för alltid förstörda.

Stefan säger: Hejsan. Jag har rökt i snart 20 år och har de senaste åren gjort flera försök att fimpa. Problemet är att jag blir en pest och pina för familj och omgivning. Sur och irriterad på det mesta. Har du något bra tips på hur man lindrar abstinensen.. både fysiskt och mentalt ?

Teresa Hoikkaniemi säger: Hej Stefan! Ja humörsvägningar är rätt vanligt. Det brukar bero på att slodsockret sjunkit. Så ett bra tips är att äta regelbundet. Motion brukar också vara ett bra sätt att få ut ilska eller att helt enkelt ha någon att prata med. Lycka till!!

MrArtic säger: Ja som nikotinslav så väljer man ju mellan pest eller kolera :) Snus i vettiga mängder kan ju inte vara en bråkdel så skadligt som att andas in rök och tjära?

Teresa Hoikkaniemi säger: Vad exakt snus ger för skador vet vi inte än. Vi räknar med att kunna svara på din fråga 2010, så länge tar det att få fram de svaren. Men visst har du rätt om man tänker på lungorna, där gör rökningen en stor skada.

Teresa Hoikkaniemi säger: Vad ni är duktiga! Kämpa på, håll motivationen klar och tydlig så att du vet varför du gör jobbet! Hej då och ha en underbar sommar!

ANNONS EXTERN LÄNK

Så vet du om du är i hormonell obalans - läs expertens råd här.

Wellness

Publisert: