På med solglasen – rädda ögonen

HÄLSA

Kan förhindra grå starr när du blir äldre

Skydda ögonen mot stark sol – med bra solglasögon.

Det kan förhindra grå starr när du blir äldre eller skjuta upp förloppet, enligt nya rön.

Foto: AP
U2: sångare Bono visar sig sällan utan ett par rejäla bågar.

– Den ultravioletta strålningen från solen är, tillsammans med rökning, den viktigaste riskfaktorn som man själv kan påverka för att förebygga grå starr. Det visar en ny studie i Australien där solen är extra stark, säger Per Söderberg, professor i oftalmologi (läran om ögat och dess sjukdomar) vid Karolinska institutet i Solna.

Att skydda ögonen mot solen med solglasögon är därför lika viktigt som att skydda huden med kläder eller solskyddsmedel.

Grå starr är den vanligaste orsaken till att vi ser sämre när vi blir äldre.

Förändrar linsen

– UV-strålning ligger bakom cirka 10 procent av den vanligaste formen av grå starr, enligt studien i Australien, säger han.

Det beror på att den osynliga UV-strålningen kan förändra ögats hornhinna och lins kemiskt. Linsen, som normalt är klar, ”grumlas”.

– I den grumliga linsen splittras ljuset okontrollerat. Det gör att vi ser sämre, i värsta fall bara mörker och ljus, säger Per Söderberg.

Hans forskargrupp har i många år undersökt hur solens ultravioletta strålning påverkar ögat. Man har i djurstudier, till exempel, funnit att ögats lins är fyra gånger känsligare för UV-strålning hos unga jämfört med äldre.

– Att utsätta ögonen för för mycket sol i unga år kan innebära ökad risk att få grå starr när man blir äldre. Det är därför viktigt att barn och ungdomar använder solglasögon, säger han.

Man har sett att det är skadligare att utsättas för hög dos UV-strålning vid till exempel en havsstrand kortare stunder, flera dagar i rad än att få hela dosen vid ett tillfälle.

– Att det kan vara skadligare vid flera kortare stunder kan bero på att linsen varje gång startar en process att reparera cellskador som aldrig hinner bli klar. Linsen är normalt som ett filter som absorberar UV-strålningen. Men blir det för mycket räcker försvaret inte till.

Reflekteras från vatten

Upp till 90 procent av strålningen reflekteras från vatten och snö.

– Man ska därför framför allt använda solglasögon när man vistas vid stranden, ute på sjön i båt eller åker skidor. Barn som sitter i pulka är till exempel extra utsatta för UV-reflexer från snön.

Ögonskador av solens UV-strålning

Bra solglas...

Ann-Cathrine Björnör Carlsson