Minska din stress med musik

Hälsa

Kan musik minska stress, lindra dyslexi och göra autistiska barn bättre?

Det tror den franske läkaren Guy Berard. Hans hörselterapi har använts i snart 40 år, främst i USA och Frankrike.

Nu finns hans metod i Sverige.

  Jag har blivit bättre på att prioritera, säger Ingela Karlsson.
Jag har blivit bättre på att prioritera, säger Ingela Karlsson.

Efter en jobbig period i livet kom Lars T Persson i kontakt med Berards metod. Jobbet som socionom och utredare inom kriminalvården var tungt och han behövde lära sig att hantera sin stress.

– Jag kom i kontakt med en professor i USA som berättade om Berards metod och efter att ha gått igenom lyssnarträningen och känt hur positivt det var, ville jag ta med mig metoden till Sverige, säger Lars T Persson.

Han reste ned till Frankrike och studerade hos Guy Berard och blev certifierad Berardkonsult.

I november förra året öppnade han Skandinaviens första Berardcenter i Stockholm tillsammans med sin hustru, Selvi F. Borazanci , fil dr.

Hoppas få godkänt

Nu hoppas han på att landstinget ska godkänna metoden. Än så länge har kliniken öppet som en alternativbehandling.

– Det är få som känner till att vi finns, men jag märker att intresset har ökat betydligt och det är fler och fler som vågar sig hit, säger Lars T Persson.

I dag finns metoden på 250 behandlingscenter och i USA och Frankrike är den bland annat praxis för behandling av autistiska barn, dyslexi, utbrändhet och stress.

Hörselterapin har, enligt Lars T Persson, efter träning gjort stökiga barn och barn som har problem med uppmärksamhet och impulskontroll lugnare, höjt toleransnivån för höga ljud och gjort dem mer medvetna om sin omgivning.

Ger mental träning

Den franske öron-, näs- och halsläkaren läkaren Guy Berard började utveckla sin hörselterapi i slutet av 1950-talet och forskning pågår fortfarande. Berard upptäckte att hörseln har stor betydelse och till och med till viss del styr beteendet. Så småningom utvecklades hans rön till Berards metod, auditiv integrationsträning.

Berards metod, Auditory integration training, är ett mentalt träningsprogram som använder sig av musik och hörseln i lyssnarträning för specifika hörselproblem, som tillstånd där vissa ljud framkallar smärta, hörselproblem eller tinnitus.

Doktor Stephen Edelson, forskare från Newberg, Oregon i USA, har gjort en blind-kontrollstudie på Berards metod som visade att även om behandlingen inte är botande, har flera autistiska barn blivit betydligt bättre – somliga nästan helt symtomfria.

Behandlingen ges under 20 halvtimmespass varje dag i 10 dagar.

Hörselorganet och hörselcentra i hjärnan stimuleras via lyssnarträning med ljudimpulser i modulerad musik som bearbetas och filtreras i en en apparat som kallas audiokinetron.

Klienterna, som hör signalerna och musiken i hörlurar, tränar upp hjärnans och örats uppfattningsförmåga, och lär sig sortera impulserna till rätt plats i olika centra i hjärnan. Enligt Berard resulterar det i att patienten blir mindre stressad och förbättrar uppmärksamhet och koncentration.

Passiva klienter

– Man kan säga att terapin är ”passiv”. Klienterna sitter still med slutna ögon och låter hjärnan ta itu med de outnyttjade hjärncellerna via hörseln, säger Lars T Persson.

Metoden är dock än så länge ganska dyr – 10 800 kronor för ett helt program.

Jag har blivit mycket lugnare

Skådespelerskan Ingela Karlsson testade Berards metod när hon behövde lära sig att koncentrera sig mer på sitt jobb.

Hon blev positivt överraskad.

– Jag har fått mycket mer tid och jag känner mig lugnare, säger hon.

Petra Holm

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa