MIAS tia: Släpp dina skamkänslor!

Hälsa

Mia Törnblom om hur du bäst förlåter dig själv

Många människor bär omkring på onödigt mycket skuld och skam.

Men det finns knep för att vi ska kunna leva friare och slippa älta vår skam.

Mia Törnblom hjälper dig förstå skuld- och skamkänslor.

Pssst! Mia Törnblom följer även med på årets Hälsoresa.
Pssst! Mia Törnblom följer även med på årets Hälsoresa.

1. Definiera begreppen – för dig själv

De flesta av oss är bekanta med skuld- och skamkänslor, några mer än andra. Men för att förstå känslorna är det bra att lära känna begreppen. Förenklat kan man säga att: skuld har att göra med vad vi gjort eller tycker att vi borde ha gjort och skuldkänslor kan ofta ställas till rätta. Skam däremot, det är – lite förenklat – en känsla vi har, sättet som vi känner inför någonting. Det kan handla om vad vi själva sagt eller gjort, i vissa fall kan vi också skämmas över vad andra gör.

2. Inventera och notera

Vet du vad du känner skuld och skam inför? Det kan vara bra för oss att gå igenom och kanske också skriva ned det, för att lättare se hur vi ska gå

vidare.

Många av oss går runt och försöker glömma eller förtränga det vi känner skuld över. Men det är svårt att vara trygg i sig själv på en grund som vacklar av skuld.

3. Vad kan jag påverka?

Går du runt och bär på skuldkänslor för sånt som du inte kan påverka? Kolla in din lista och stryk det som du inte har någon som helst möjlighet att påverka.

Det är inte helt ovanligt att vi tar på oss skuld för sådant som faktiskt inte är vårt ansvar.

4. Ta inte ansvar för andras misstag

Vad andra personer har gjort får de själva ta ansvar för. Att skämmas för vad andra personer pysslar med är fullständigt meningslöst.

Vi har varken makt eller ansvar över andra än oss själva. Skäms du över saker som inte alls har med dig att göra? Försök att släppa det som ligger utanför din kontroll.

5. Ställ till rätta (efter bästa förmåga)

En väg att bli fri från skuld och skam är att göra vårt bästa för att ställa till rätta det vi ställt till med. Är du skyldig kronofogden kan du faktiskt betala av din skuld. Och den dag du börjar reglera skulden gör du rätt för dig. Riktigt lika enkelt är det förstås inte om du gjort människor illa, men principen är densamma. Om du har skadat en person – gör vad du kan för att ställa till rätta.

6. Svälj prestigen och bli glatt överraskad

Våga be om ursäkt när du gjort fel. Vi kan inte gå tillbaka i tiden och göra ogjort.

Första steget är att åtminstone försöka tänka i ställ till rätta-banorna. Det är otroligt välgörande för oss att be om ursäkt när vi betett oss illa. Den som inte är van vid att erkänna sina misstag kommer att göra en trevlig upptäckt. Det är mycket skönare än man tror när man väl kommit över tröskeln.

7. Kräv inte att bli förlåten

Visst är det skönt när vi får förlåtelse av dem vi skadat. Ett kort förlåt räcker ofta, vi behöver inte alltid förklara i detalj varför vi gjorde som vi gjorde.

Men vi kan inte kräva att bli förlåtna, även om vi verkligen menar det vi säger och har goda skäl till vårt agerande. Mitt ansvar är att ställa till rätta, den jag skadat väljer själv om den vill förlåta det jag gjort.

8. Förlåt dig själv

När vi gjort så mycket vi förmår för att ställa till rätta bör vi också förlåta oss själva. Att titta i backspegeln och förstå att: jag förstod inte bättre då, eller: jag hade inte kraft att stå emot då och därför gjorde jag som jag gjorde, är ett fint sätt att börja förlåta sig själv.

Här krävs jobb, för vi vill ju verkligen mena det.

Obs! Att förlåta sig själv betyder inte att man tycker att det man gjorde var rätt.

9. Försök bryta beteendet

Många av oss känner skuldkänslor gentemot vår familj. Kanske har vi låtit vårt dåliga humör gå ut över vår partner en gång för mycket, eller inte tagit oss tid att träffa våra barn så mycket som vi egentligen önskar.

I de fallen hjälper det inte att hacka på sig själv och plåga sig med molande

tankar om vilken usel förälder eller partner man är. När det gäller människor vi lever med gottgör vi i stället bäst vår skuld genom att ändra på vårt beteende och försöka bli de föräldrar och partners vi själv vill vara.

10. Skuld & skam har ett syfte

Visst vore det synd om vi människor gick igenom livet utan att utvecklas? Skuld- och skamkänslor kommer oftast för att vi gjort något som vårt samvete säger nej till, vi går emot våra egna normer och värderingar. Om vi kan notera det, försöka ställa till rätta och sedan undvika att göra om samma misstag, det som ledde till skuldkänslor förra gången, ja då har vi utvecklats som människor. Det är mänskligt att känna skuld och skam emellanåt. Men det är opraktiskt att bära den inom sig utan att någonsin kunna gå vidare och göra rätt.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Läs fler "Mias tior"

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa