Allt fler plastikopererar sig

HÄLSA

Ledsnat på trötta ögon med hängande ögonlock?

Allt fler väljer att plastikoperera sig.

Eva Åström både arbetar med, och har gjort, en plastikoperation.

– Jag är jättenöjd, det var inte så farligt, berättar hon.

Foto: Per Björn, Aftonbladet

Nu är det inte bara Hollywoods stjärnor som plastikopererar sig. Det blir allt vanligare att även ”vanliga människor” tar bort rynkor eller fyller läpparna. Ett av de vanligaste ingreppen är ögonplastik.

– Allra vanligast är att folk vill fixa till övre ögonlocken. Ta bort överflödig hud som hänger på ögonlocket, säger ögonsköterskan Eva Åström på Globen ögonklinik.

Ögonen är den del av en människa vi först möter och mycket av vår personlighet speglas genom dem. Det är också den del av oss där ålderstecken först börjar synas. På vissa människor passar ”kråksparkar” i ögonvrårna fint, medan andra våndas över extra hud på ögonlocken och rynkor kring ögonen. Att ta bort de tidiga ålderstecknen är idag ganska enkelt.

– Det som kan vara svårt är till exempel att ta bort mörka partier under ögonen, säger Eva Åström.

Blåmärken

Tekniken utvecklas hela tiden och idag är det mycket lättare att fixa till sig än för bara några år sedan. Med modern behandling tas rynkor, påsar under ögonen eller extra hud på ögonlocken bort med hjälp av kniv eller ultrapulslaser, men trots toppmodern teknik så är det ett ingrepp som märks. Blåmärkena efter en ögonlocksoperation kan sitta i veckor och ärren måste skyddas från solen i ett halvår efter.

– Med ultrapulslaser blir det lite mindre blåmärken, så oftast använder vi det. Men ska man bara ta bort en vårta, vagel eller ett födelsemärke så är det lättare med kniv, säger Eva Åström.

Flest kvinnor

Den vanligaste kunden är en medelålders kvinna som inte trivs med att hyn kring ögonen åldras. Antingen av utseendemässiga skäl eller för att ögonlocken hänger ner över ögonen och skymmer. Eva Åström har själv genomgått en plastikbehandling.

– Jag tog bort överflödig hud på övre ögonlocken.

Hur går det till när man kommer till kliniken?

– Först erbjöds jag en lugnande tablett, sedan droppas en bedövningsdroppe i ögat och de tvättar rent det. Sedan tog de en bild av hur ögat såg ut för ingreppet. Läkaren markerade med bläck hur han skulle skära och gav en spruta med bedövning – samma sort som man får hos tandläkaren.

Var du nervös innan?

– Ja lite såklart. Men man får ett lugnande piller innan och under operationen spelas lugnande musik, så det är inte så farligt.

Hur mådde du efter?

– Första veckan är ganska jobbig, för då är stygnen på ögonlocken kvar. De gör att det är svårt att stänga ögonen helt på natten. Efter ett par veckor var jag så gott som återställd. Nu är jag mycket nöjd, det är fint.

Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM