Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Vegetariskt med Markiz Talhaoui

Indisk vegogryta med spenat och broccoli

Publicerad 2016-02-10

Ingredienser för 4 portioner (315 kcal per portion)
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 kg broccoli
1 msk curry
3 st morötter
2 dl röda linser, okokta
1 msk olivolja
0,5 msk mald kryddnejlika
1 tsk ingefära
1 krm chilipulver
2 dl kokosmjölk, mager
2 dl vatten
300 g spenat
2 msk färsk koriander
1 krm salt och peppar

Gör så här

1. Grovhacka lök, vitlök, morötter och broccoli.
2. Hetta upp olivolja i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt mald kryddnejlika, ingefära och chilipulver och rör om med en slev. Stek kryddorna tills det börjar dofta och får lite färg men var försiktig så att det inte bränns vid. 
3. Tillsätt löken och vitlöken och stek under omrörning i några minuter.
4. Tillsätt broccoli och morot och rör tills de täcks av kryddorna. 
5. Tillsätt linser, koksmjölk och vatten, rör om ordentligt. Låt sjuda under lock i 15 minuter.
6. Tillsätt spenaten och rör om.
7. Strö hackad koriander över grytan och servera. Salta och peppra efter smak.

Lyxig zucchinipasta med svampsås

Ingredienser för 4 portioner (291 kcal per portion)
0,5 msk olivolja
900 g färsk svamp
0,5 dl cashewnötter
1 dl färskpressad citronjuice
2 st vitlöksklyftor
1,5 msk olivolja
6 st soltorkade tomater
800 g zucchini
250 g linser, kokta utan salt
1 krm salt och peppar

Gör så här

1. Hetta upp olivolja (0,5 msk till 4 port) i en stekpanna eller stekgryta.
2. Stek svampen så att den vätskar ur sig och får fin färg.
3. Häll nötterna, citronsaft, skalad vitlök, olivolja (1,5 msk till 4 port) och soltorkade tomater i en mixer och mixa till en slät dressing. Om dressingen känns tjock kan du tillsätta vatten.
4. Hyvla tunna skivor av zucchinin med hjälp av osthyvel. Koka upp vatten i en kastrull med en nypa salt. Doppa zucchiniskivorna 2 minuter i det kokande vattnet och låt sedan vila på hushållspapper eller kökshandduk.
5. Skölj av de färdigkokta linserna i ett durkslag och blanda linserna med dressingen, pastan och svampen.
6. Smaka av med salt och peppar.

Vill du ha tillgång till fler smarriga och hälsosamma recept? Bli medlem i Viktklubb idag  >>

Följ ämnen i artikeln